ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Αυξάνει τον κατώτατο μισθό και τη φορολόγηση στους πλούσιους

Νέα Ζηλανδία: Αυξάνει τον κατώτατο μισθό και τη φορολόγηση στους πλούσιους

Μέτρα για την ανακουφιση των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αυξάνει τον κατώτατο μισθό, στα 20 δολάρια την ώρα, ενώ ανεβάζει τον φορολογικό συντελεστή για τους υψηλά αμειβόμενους στο 39%. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θεσπίζει μικρές αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας, οπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εκτιμούν ότι η μικρή αύξηση των μισθών - αύξηση 1,14 δολάρια ανά ώρα - θα επηρεάσει έως και 175.500 εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, ο νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 180.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή περίπου το 2% των πολιτών της χώρας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο προηγούμενος κατώτατος μισθός της Νέας Ζηλανδίας, από το 2019, ήταν ήδη μεταξύ των πέντε πρώτων, υψηλότερων στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ωστόσο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι άρχισαν να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στο αεροδρόμιο και στα τελωνεία, στην «πρώτη γραμμή άμυνας» κατά του ιού.
Το 2020, τα συνδικάτα ζήτησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων πρώτης γραμμής που απασχολούνται στον τουρισμό και στα αεροδρόμια., ώστε να φτάσει τα 22,10 δολάρια. «Αυτά τα χρήματα είναι ένα δείγμα ανταμοιβής για τις θυσίες που κάνουν, δήλωσε ο συνδικαλιστής Τζόν Κρόκερ στο TVNZ».

Άρντερν: πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμη στο χώρο της εργασίας


Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντερν από την πλευρά της, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά γίνουν στον τομέα της εργασίας, των ευκαιριών ανέλιξης, αλλά και στην βελτίωση του συστήματος υγείας, της εκπαίδευσης, ενώ πρόσφατα ενθάρρυνε τους εργοδότες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της τετραήμερης εργασίας, προκειμένου να ανακάμψει ευκολότερα ο τουριστικός κλάδος της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Η Νέα Ζηλανδία συνεχίζει πάντως να καταγράφει υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας και αστέγων. Η Άρντερν που έχει δεχθεί εγκωμιαστικές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία, έγινε πέρυσι πρωτοσέλιδο όταν ενθάρρυνε τους εργοδότες της Νέας Ζηλανδίας να υιοθετήσουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλες ευέλικτες ρυθμίσεις για να ορθοποδήσει η χώρα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Άνοιγμα με SMS στο 13032 - Περιμένουμε τους ειδικούς