ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο- μαμούθ ύψους 2 τρις. από τον Μπάιντεν για να αλλάξει την οικονομία των ΗΠΑ

Σχέδιο- μαμούθ ύψους 2 τρις. από τον Μπάιντεν για να αλλάξει την οικονομία των ΗΠΑ
AP

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ζητήσει σήμερα Τετάρτη μια δραματική και πιο μόνιμη αλλαγή κατεύθυνσης για την αμερικανική οικονομία, με ένα πακέτο ύψους περίπου 2 τρισ. δολαρίων για επενδύσεις σε projects υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση υπηρεσιών όπως η φροντίδα ηλικιωμένων.

Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, σκοπεύει να βάλει και τον εταιρικό κόσμο στον «λογαριασμό», ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 4 τρισ. δολάρια όταν παρουσιάσει το δεύτερο μέρος του οικονομικού του σχεδίου τον Απρίλιο.

Σε συνδυασμό με το πρόσφατο πακέτο στήριξης για τον κορονοϊό, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, η πρωτοβουλία Μπάιντεν για τις υποδομές θα έδινε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι είχε εδώ και γενιές.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Πίτσμπεργκ, δημιουργεί συνθήκες για σύγκρουση στο Κογκρέσο, όπου σε γενικές γραμμές υπάρχει ομοφωνία ως προς την ανάγκη επενδύσεων, μα σημειώνονται διαφωνίες ως προς το συνολικό μέγεθος και τη συμπεριληπτικότητα προγραμμάτων που κατά κανόνα εκλαμβάνονταν ως κοινωνικές υπηρεσίες. Το πώς ακριβώς θα καλυφθεί το κόστος τους είναι ένα ιδιαίτερα διχαστικό ζήτημα από μόνο του.

Το σχέδιο αυτό θα αύξανε τον εταιρικό φόρο στο 28% από το 21% και θα άλλαζε τον φορολογικό κώδικα έτσι ώστε να κλείσουν «παραθυράκια» που επιτρέπουν στις εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης.

Επίσης, περιλαμβάνει 621 δισ. δολάρια για την ανακατασκευή των υποδομών της χώρας, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι και λιμάνια- αλλά και μια ιστορικής σημασίας επένδυση ύψους 174 δισ. δολαρίων στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, που θέτει στόχο για ένα δίκτυο φόρτισης σε εθνικό επίπεδο ως το 2030.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Άνοιγμα με SMS στο 13032 - Περιμένουμε τους ειδικούς