ΚΟΣΜΟΣ

Σύγχυση στον ΕΜΑ για το εμβόλιο AstraZeneca: «Δεν έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα» λένε τώρα

Σύγχυση στον ΕΜΑ για το εμβόλιο AstraZeneca: «Δεν έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα» λένε τώρα
AP

Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) «δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό με επεισόδια θρομβώσεων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, η οποία εντείνει τη σύγχυση για το θέμα, δεδομένου ότι ακολουθεί δήλωση-«βόμβα» αξιωματούχου του οργανισμού που έλεγε ότι υπάρχει σχέση.

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως «δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα» για την ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των επεισοδίων θρομβώσεων, και η αξιολόγηση συνεχίζεται.

Ο EMA είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής, μετά την αναστολή χρήσης του από αρκετές χώρες.

Η υπηρεσία είχε εξηγήσει ωστόσο τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είπε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία.

«Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση (ανάμεσα στις θρομβώσεις) και το εμβόλιο. Αυτό που προκαλεί ωστόσο αυτήν την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Συνοψίζοντας, μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε ότι υπάρχει σύνδεσμος, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε από πλευράς της πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ΕΜΑ σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Μακρινίτσα: «Βοήθεια, σώστε με! Ήρθε να μας σκοτώσει» - Θρήνος για τον Γιώργο και την Κων/να