Κορονοϊός: Το παράδειγμα του Iσραήλ, το «αντιπαράδειγμα» της Χιλής και ο…Τσιόδρας

Νατάσα Παυλοπούλου

Η ελπίδα για την ανάσχεση της πανδημίας, κυρίως για τις χώρες της Δύσης, είναι τα προγράμματα εμβολιασμού. Οι γρήγορες και πετυχημένες εκστρατείες ανοσοποίησης ωστόσο δεν ειναι ο μοναδικός παράγοντας επιτυχίας και πρέπει να συνδυαστεί με άλλους παράγοντες για την εξάλειψη της πανδημίας. Τα παραδείγματα του Ισράηλ και της Χιλής ειναι ενδεικτικά.

Στο «αντιπαράδειγμα της Χιλής» αναφέρθηκε, ο Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, με τίτλο «Πανδημία SARS-Cov-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Σε μία προσπάθεια να υπεραμυνθεί της ανάγκης να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων, πέραν των εμβολίων ο καθηγητής τόνισε: οτι δεν πρέπει να γίνουμε Χιλή, με 30% εμβολιασμούς και χιλιάδες κρούσματα.

Ο Σωτήρης ΤσιόδραςΑ.Ρ

«Το 30% των ανθρώπων στην Χιλή εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους».

Το Ισραήλ και η Χιλή είναι δύο χώρες που εφαρμόζουν πετυχημένα προγράμματα εμβολιασμού, με διαφορετικά ωστόσο αποτελέσματα. Την ώρα που το Ισραήλ επιστρέφει στην κανονικότητα, ξανανοίγοντας την οικονομία του, η Χιλή μπήκε σε νέο lockdown και βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ;

Το Ισραήλ καταγράφει εντυπωσιακή πτώση στα ποσοστά λοιμώξεων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπως επίσης και στους θανάτους μετά την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον κόσμο. Η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει χορηγήσει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της.

Η καθημερινή ζωή έχει επιστρέψει σχεδόν πλήρως στην κατάσταση προ πανδημίας, με τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τις συναυλίες και τους κινηματογράφους να ανοίγουν ξανά. Πολλοί περιορισμοί ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν, όπως οι μάσκες έξω από το σπίτι και τα όρια στον αριθμό των ατόμων που συναθροίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Μια ανάλυση από ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann δείχνει οτι η χώρα καταγράφει καθημερινή πτώση στα κρούσματα της τάξης του 96%, 90% στους σοβαρά ασθενείς και 85% στους θανάτους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, οι καθημερινές λοιμώξεις είναι πλέον εκατοντάδες - μια τεράστια μείωση από τον Ιανουάριο, όταν καταγράφονταν μέχρι και 10.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις την ημέρα. Την Τρίτη, ο συνολικός αριθμός ενεργών περιπτώσεων ήταν περίπου το μισό από αυτό το ποσοστό, ενώ την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά το Ισραήλ δεν ανέφερε κανένα νέο θάνατο.

Τι συμβαίνει στη Χιλή;

Η Χιλή πραγματοποίησε το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού πολιτών σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Περισσότερο από το ένα τρίτο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν λάβει μία δόση είτε του εμβολίου των Pfizer / BioNTech είτε του κινεζικού εμβολίου Sinovac Biotech.

Τα νέα κρούσματα ωστόσο κατακλύζουν το σύστημα υγείας και η χώρα αποφάσισε να εφαρμόσει νέο αυστηρό lockdown. Το πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται να δημιούργησε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, οδηγώντας τη χώρα να χαλαρώσει τους περιορισμούς πολύ σύντομα χωρίς να ληφθούν υπ’όψην οι κίνδυνοι.

Η χώρα άνοιξε ξανά τα σύνορά της το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο έδωσε το πράσινο φως στους Χιλιανούς να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Χωρίς αυστηρούς ελέγχους στα άτομα που έμπαιναν στη χώρα και με την έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης επαφών, οι ταξιδιώτες «έφεραν» πιθανότατα νέες μεταλλάξεις.

Ο ιός είχε ακόμη περισσότερες "ευκαιρίες" να εξαπλωθεί όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά μαζί με τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τα καζίνο, τα γυμναστήρια και τις εκκλησίες. Τα ποσοστά μετάδοσης στη χώρα είναι πλέον τόσο υψηλά που ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Μπορούν να συγκριθούν οι δύο χώρες;

Η περίπτωση του Ισραήλ διαφέρει από εκείνη της Χιλής στο γεγονός χορήγησε αποκλειστικά το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, την ώρα που η Χιλή χρησιμοποίησε δόσεις Pfizer και Sinovac. Δεν είναι σαφές ποια διαφορά μπορεί να υπάρξει, αλλά το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Άλλες διαφορές μεταξύ των χωρών - με πολύ διαφορετικές κοινωνίες και δημογραφικά στοιχεία, και πιθανώς διαφορετικές μεταλλάξεις- μπορούν επίσης να εξηγήσουν πολλά πράγματα. Μπορεί επίσης να είναι θέμα χρόνου για τη Χιλή. Ενώ το Ισραήλ απολαμβάνει χαμηλά ποσοστά μόλυνσης τώρα, η επίδραση του εμβολίου χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να εδραιωθεί.

Κάπου ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η Βρετανία, που όπως και η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χώρες που εμβολιάζουν αποτελεσματικό τον πληθυσμό τους και ανοίγουν σταδιακά τις οικονομίες τους. Ο αρχίατρος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Χιλής ως προειδοποίηση ότι μια γρήγορη διάθεση εμβολίων δεν προστατεύει απαραίτητα από μελλοντικές εξάρσεις του ιού, ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Είναι απαραίτητο να μάθουμε από εκείνες τις χώρες που βρίσκονται πολύ μπροστά μας ή μαζί μας όσον αφορά στη διάθεση των εμβολίων», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα με σταθερό τρόπο. Επειδή η υπόθεση ότι μόνο επειδή εμβολιάζεις πολλούς ανθρώπους, τότε το πρόβλημα εξαφανίζεται δεν ισχύει. Νομίζω ότι η Χιλή είναι μία καλή υπενθύμιση για αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved