ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Η ΕΕ έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις

Κομισιόν: Η ΕΕ έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
AP

Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της εάν η Τουρκία αρχίσει και πάλι τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, υπογράμμισε η Κομισιόν, στον απόηχο της επίσκεψης του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία την Τρίτη.

H συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα βήμα μιας διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και «το οποίο ακόμη μία φορά θα αξιολογήσει τις σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας» σε έναν αριθμό από τομείς ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι τόνισε ότι στη δήλωση των ηγετών της ΕΕ αναφέρεται ότι «εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η ΕΕ θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της όπως και των κρατών-μελών της».

Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν απηύθυναν στην Τουρκία αυστηρά μηνύματα για αποφυγή των μονομερών ενεργειών σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου αλλά και κίνητρα για εφαρμογή θετικής ατζέντας.

Ενδεικτικά, η φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να υποδείξει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει για μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ωστόσο χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και σημείωσε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία, υπό τη μορφή ισχυρότερων οικονομικών δεσμών, εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και καλύτερης συνεργασίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με βάση τη συμφωνία EE και Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μακρινίτσα: «Ραγίζει» καρδιές η μητέρα των δύο αδερφών που δολοφονήθηκαν - «Σήμερα έχουμε γάμο»