ΚΟΣΜΟΣ

«Μαστίγιο» από την ΕΕ στην Τουρκία: Αρνητικές εξελίξεις αν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες για Ελλάδα

O Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

Αυστηρά μηνύματα για αποφυγή των μονομερών ενεργειών σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου αλλά και κίνητρα για εφαρμογή θετικής ατζέντας έστειλαν στην Τουρκία οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.

Χαρακτηριστική η αποστροφή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη τύπου μετά την διάρκειας 3,5 ωρών συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να υποδείξει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει για μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η πρόεδρος της Κομισιόν προφανώς αναφερόταν στα όσα προβλέπει η έκθεση Μπορέλ που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και η οποία προβλέπει και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν την ισορροπημένη πρόταση της Ε.Ε., για μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα, ανέφερε πηγή της Ε.Ε.

Μπορεί να τεθεί επί τάπητος, σημείωσε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα.

Παράλληλα, όπως σημείωσε η πηγή, οι επικεφαλής της Ε.Ε. εξήγησαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και την κοινή γνώμη για θετική ατζέντα, επισήμαναν οι επικεφαλής της ΕΕ.

Αμηχανία της πλευράς Ερντογάν

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, μετά τη συνάντηση της Άγκυρας επικράτησε αμηχανία στην τουρκική πλευρά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο παρουσίασής της από το πρακτορείο Anadolu που εστίασε μόνο στην θετική ατζέντα «εξαφανίζοντας» τις αυστηρές παρατηρήσεις που έγιναν.

Κατά την ίδια πηγή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από την Ευρώπη να υπάρξει εστίαση στην θετική ατζέντα ενώ στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτησε να μην υπάρχει μονομερής στάση υπέρ της Αθήνας από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά και να υπάρξει πίεση στην Αθήνα για συνέχεια του διαλόγου με την Άγκυρα.

«Καρότο» από την ΕΕ προς Ερντογάν

Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και σημείωσε πως η ίδια και ο κ. Μισέλ «ξεκάθαρα υπογραμμίσαμε στις συνομιλίες πως ο σεβασμός προς τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ» και πως αυτό πρέπει να είναι βασικό τμήμα των σχέσεων.

Όπως είπε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία, υπό τη μορφή ισχυρότερων οικονομικών δεσμών, εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και καλύτερης συνεργασίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με βάση τη συμφωνία EE και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Τουρκία «πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα στάνταρ στα οποία έχει δεσμευτεί».

Ως προς τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν» και ότι σύντομα η Κομισιόν θα κάνει μια πρόταση που αντανακλά την υποστήριξη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία- με την ίδια να δηλώνει πως δεσμεύεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Από πλευράς του ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. «Είπαμε στον Ερντογάν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συμπαγή και θετική ατζέντα στο τραπέζι. Η εμπλοκή μας θα είναι προοδευτική, με αναλογικότητα και αναστρέψιμη. Ελπίζουμε η Τουρκία να αδράξει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

Χαρακτήρισε επίσης βασικές αξίες της ΕΕ τον σεβασμό προς το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας πως εξέφρασε στον πρόεδρο Ερντογάν τον βαθύ προβληματισμό της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Ο διάλογος παραμένει ένα ουσιώδες κομμάτι της σχέση μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μισέλ επίσης χαιρέτισε τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στην Τουρκία, τονίζοντας πως «είδαμε μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη».

Ωστόσο σημείωσε πως παραμένουν διαφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, ειδικά στη Λιβύη. «Όλοι οι ξένοι μαχητές και στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη λιβυκή επικράτεια» υπογράμμισε.

Γενικότερα μιλώντας, θα ήταν χρήσιμο για τον Ερντογάν να παρουσιάσει κάποια βήματα προόδου με την ΕΕ τα οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένης της πίεσης από την πανδημία και των προβλημάτων στην οικονομία, καθώς και του πρόσφατου θέματος που προέκυψε με τη διακήρυξη των αποστράτων ναυάρχων σχετικά με τη συνθήκη του Μοντρέ. Υπενθυμίζεται επίσης πως συνεχίζονται οι επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σήμερα «κληρώνει» για το άνοιγμά τους – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα