ΚΟΣΜΟΣ

«Καρότο» από την ΕΕ προς Ερντογάν: Θετική ατζέντα εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την αποκλιμάκωση

«Καρότο» από την ΕΕ προς Ερντογάν: Θετική ατζέντα εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την αποκλιμάκωση
O Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν
@vonderleyen

Η Τουρκία έδειξε ενδιαφέρον για να εμπλακεί με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση της ίδιας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πάνω σε ένα νέο μομέντουμ στις σχέσεις μας εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και σημείωσε πως η ίδια και ο κ. Μισέλ «ξεκάθαρα υπογραμμίσαμε στις συνομιλίες πως ο σεβασμός προς τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ» και πως αυτό πρέπει να είναι βασικό τμήμα των σχέσεων.

Όπως είπε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία, υπό τη μορφή ισχυρότερων οικονομικών δεσμών, εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και καλύτερης συνεργασίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με βάση τη συμφωνία EE και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Τουρκία «πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα στάνταρ στα οποία έχει δεσμευτεί».

Ως προς τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν» και ότι σύντομα η Κομισιόν θα κάνει μια πρόταση που αντανακλά την υποστήριξη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία- με την ίδια να δηλώνει πως δεσμεύεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Από πλευράς του ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. «Είπαμε στον Ερντογάν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συμπαγή και θετική ατζέντα στο τραπέζι. Η εμπλοκή μας θα είναι προοδευτική, με αναλογικότητα και αναστρέψιμη. Ελπίζουμε η Τουρκία να αδράξει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

Χαρακτήρισε επίσης βασικές αξίες της ΕΕ τον σεβασμό προς το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας πως εξέφρασε στον πρόεδρο Ερντογάν τον βαθύ προβληματισμό της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Ο διάλογος παραμένει ένα ουσιώδες κομμάτι της σχέση μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μισέλ επίσης χαιρέτισε τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στην Τουρκία, τονίζοντας πως «είδαμε μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη».

Ωστόσο σημείωσε πως παραμένουν διαφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, ειδικά στη Λιβύη. «Όλοι οι ξένοι μαχητές και στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη λιβυκή επικράτεια» υπογράμμισε.

Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για επιτήρηση της Τουρκίας ως τον Ιούνιο και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και η παραβατική συμπεριφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφεραν στον Τούρκο πρόεδρο την αποκαλούμενη θετική ατζέντα, με επανέναρξη του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, με προϋπόθεση την καλή συμπεριφορά της Άγκυρας.

Γενικότερα μιλώντας, θα ήταν χρήσιμο για τον Ερντογάν να παρουσιάσει κάποια βήματα προόδου με την ΕΕ τα οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένης της πίεσης από την πανδημία και των προβλημάτων στην οικονομία, καθώς και του πρόσφατου θέματος που προέκυψε με τη διακήρυξη των αποστράτων ναυάρχων σχετικά με τη συνθήκη του Μοντρέ. Υπενθυμίζεται επίσης πως συνεχίζονται οι επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Μακρινίτσα: «Βοήθεια, σώστε με! Ήρθε να μας σκοτώσει» - Θρήνος για τον Γιώργο και την Κων/να