ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία «τραβάει το σκοινί»:Αν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τους πολίτες μας στην ανατολική Ουκρανία

https://www.newsbomb.gr/media/com_news/files/5/crop/oukrania-stratiwths.jpg?z=0.9565314248579944
AP

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία, ανάλογα με την έκταση της σύγκρουσης εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, Ντμίτρι Κότσακ, είπε ότι η έναρξη μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία θα σήμαινε «την αρχή του τέλους» για την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από σχόλια του Κρεμλίνου την Τετάρτη πως η Ρωσία θα διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για όσο θεωρήσει ότι χρειάζεται, με υψηλόβαθμό αξιωματούχο ασφαλείας να σημειώνει ότι, αν είναι απαραίτητο, θα λαμβάνονταν «μέτρα».

Παρόλα αυτά ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η χώρα του δεν έχει σχέδια να παρέμβει.

«Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, όχι. Ωστόσο παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Συμπαγή μέτρα θα ληφθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί» είπε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant.

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο κάλεσε την Τρίτη το ΝΑΤΟ να παρουσιάσει οδικό χάρτη για ένταξη στη συμμαχία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, είπε στο Reuters πως το Κίεβο πιστεύει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα για να συσπειρώσει τους Ρώσους απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό, ως αντιπερισπασμό από προβλήματα στο εσωτερικό.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο πως ενισχύει τις δικές του δυνάμεις στη «γραμμή επαφής» με τους αποσχιστές στο Ντονμπάς. Η θέση της Ρωσίας είναι πως οι κινήσεις στρατευμάτων της στα σύνορα είναι αμυντικού χαρακτήρα και δεν αποτελούν απειλή.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη στη Λαμία για την 36χρονη που «έσβησε» στο τιμόνι: «Ήταν ένας άγγελος» λέει ο σύζυγός της