ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Μισέλ: Παράθυρο ευκαιρίας αν η Τουρκία σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

Σαρλ Μισέλ: Παράθυρο ευκαιρίας αν η Τουρκία σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες
AP

Για μία στιγμή κατά την οποία μπορεί να ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο δίκτυο LN24, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην 'Αγκυρα να δείξει ότι επιθυμεί μια θετική ατζέντα σταματώντας «τις μονομερείς ενέργειες, την εχθρική ρητορική απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη».

Επιπροσθέτως, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται το σεβασμό για τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επισήμανε ότι τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο του αποκαλούμενου «sofagate» και της επακόλουθης κόντρας Ιταλίας – Τουρκίας που πυροδότησε η στάση που κράτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έμεινε για μερικές αμήχανες στιγμές όρθια, καθώς υπήρχαν πολυθρόνες για τον Σαρλ Μισέλ και τον Ερντογάν, μα όχι για την ίδια.

Εν τέλει, έκατσε σε έναν καναπέ, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε δυσάρεστες εντυπώσεις, εκλαμβανόμενη από πολλούς ως μια εσκεμμένα υποτιμητική κίνηση από την τουρκική πλευρά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Ημέρα ανακοινώσεων για την Ελλάδα - Θα αλλάξει η στρατηγική εμβολιασμού ή όχι;