ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ημέρα ανακοινώσεων για την Ελλάδα - Θα αλλάξει η στρατηγική εμβολιασμού ή όχι;

Εμβόλιο AstraZeneca
AP Images

Εμβόλιο AstraZeneca: Το πρωί της Παρασκευής (09.04) συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έτσι ώστε να ανακοινώσει ενδεχόμενες αλλαγές στη χορήγηση του σκευάσματος, μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τις παρενέργειες και την ασφάλειά του.

Την Τετάρτη (07.04) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, υπογραμμίζοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων κρίνονται ως πολύ σπάνια. Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες έχουν αλλάξει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα καθώς έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις παρενέργειες ενώ άλλες έχουν διακόψει εξολοκλήρου τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Η Ελλάδα έχει παραμείνει σταθερή στη στρατηγική της και ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εξηγεί πως υπάρχει το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης το οποίο εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, πλην όμως δεν είχε παρθεί μέχρι τώρα κάποια απόφαση για αλλαγή του σχεδίου «Ελευθερία» που αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το βράδυ της Πέμπτης (08.04) είχε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη και το πρωί της Παρασκευής (09.04), στις 09:00 έχει προγραμματίσει νέα συνεδρίαση έτσι ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Τα σενάρια για τη στρατηγική της Ελλάδας

Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ακολουθήσουν και οι ανακοινώσεις για το τι θα συμβεί τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα, έχουν αναπτυχθεί τρία σενάρια, όπως μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Αναλυτικά:

  • Χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών
  • Χορήγηση των αδιάθετων εμβολίων σε άτομα νεαρότερης ηλικίας που προσέρχονται εθελοντικά
  • Συνέχιση των εμβολιασμών χωρίς καμία αλλαγή στο πρόγραμμα

Στο «τραπέζι» ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων για την αναπλήρωση ραντεβού

Προβληματισμός υπάρχει για την τάση αλλαγής προγραμματισμένων ραντεβού από πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προς το παρόν, το ποσοστό ακύρωσης ραντεβού για την AstraZeneca κυμαίνεται έως 3%. Το δικαίωμα των πολιτών να κάνουν μία αλλαγή στο ραντεβού μέσω emvolio.gov.gr παραμένει και αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει κάποια αλλαγή ως προς αυτό το υπουργείο Υγείας, όπως είχε διευκρινίσει απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr.

Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις να διευρυνθούν οι ομάδες που έχουν δικαίωμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθούν δόσεις λόγω ακυρώσεων. Έτσι, πέρα από το μηχανισμό αναπλήρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων/Σωμάτων Ασφαλείας και των εκπαιδευτικών, υπάρχουν προτάσεις να προηγηθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή στην εστίαση. Στο «τραπέζι» είναι επίσης το άνοιγμα και άλλων ηλικιακών ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, θα εξεταστεί εάν οι προτάσεις αυτές είναι υλοποιήσιμες σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Σύγχυση στους πολίτες»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης (07/03/2021), στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), κατά την οποία ανακοινώθηκε η «πιθανή σχέση» του εμβολίου της AstraZeneca «με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος, με χαμηλά αιμοπετάλια», χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί «συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου».

Ο ΕΜΑ, πάντως, επισημαίνει ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα, εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.