ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Μεσίστια η σημαία στο Μπάκιγχαμ – LIVE εικόνα από τα βρετανικά ανάκτορα

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ
AP

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, που αποτέλεσε ηγετική προσωπικότητα στη βρετανική βασιλική οικογένεια για σχεδόν επτά δεκαετίες, πέθανε το πρωί της Παρασκευής (09/04) σε ηλικία 99 ετών 

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, όπως ήταν επίσημα γνωστός, βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία.

«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Δείτε LIVE εικόνα από τα βρετανικά ανάκτορα:

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ στα ανάκτορα έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να στραφεί η βασίλισσα και να το εμπιστευθεί.

«Πολύ απλά ήταν η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε η Ελισάβετ σε μια σπάνια προσωπική αναφορά στο Φίλιππο σε ομιλία για την 50η επέτειο του γάμου τους το 1997.

Ο Φίλιππος πέρασε τέσσερις εβδομάδες στο νοσοκομείο νωρίτερα φέτος νοσηλευόμενος για μια λοίμωξη προκειμένου να μπορέσει να υποβληθεί σε εγχείρηση στην καρδιά, αλλά επέστρεψε στο Ουίνδσορ στις αρχές Μαρτίου.

prigkipas-filippos-2.jpg
Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρεςAP

Η γοητεία του και η απροθυμία του να ανέχεται αυτούς που θεωρούσε ανόητους ή κόλακες του χάρισαν μια θέση σεβασμού μεταξύ των Βρετανών. Ωστόσο για τους άλλους, η κάποιες φορές απότομη συμπεριφορά του τον έκανε να μοιάζει αγενής και απόμακρος.

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού παραδέχθηκε ότι δυσκολεύθηκε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα που αγαπούσε και να αναλάβει καθήκοντα ως σύζυγος της βασίλισσας, μια θέση για την οποία δεν υπήρχε ξεκάθαρος θεσμικός ρόλος.

Στην προσωπική του ζωή, θεωρείτο ο αδιαπραγμάτευτος «αρχηγός» της οικογένειας, αλλά με βάση τα όσα όριζε το πρωτόκολλο πέρασε τη δημόσια ζωή του ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από τη σύζυγό του.

pethane-prigkipas-filippos.jpg
Η σορός του δεν θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ενώ η κηδεία του δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, ικανοποιώντας την επιθυμία του εκλιπόντος που δεν ήθελε τη σχετική «φασαρία»AP

«Δεν υπήρχε προηγούμενο. Εάν ρωτούσα κάποιον "τι περιμένετε από μένα να κάνω;", όλοι κοιτούσαν ανέκφραστα-- δεν είχαν καμία ιδέα, κανείς δεν είχε ιδέα», δήλωσε ο Φίλιππος σε συνέντευξη για τα 90ά γενέθλιά του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Έτσι δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο - Άδειασαν πάνω του μια γεμιστήρα