ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η πανδημία απέχει ακόμα πολύ από το τέλος της

εμβόλιο
AP

Η πανδημία απέχει πολύ ακόμα από το τέλος της, και τα εμβόλια από μόνα της δεν επαρκούν, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τη Δευτέρα, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να μειώσουν τους ρυθμούς εξάπλωσης. 

Όπως τόνισε, η σύγχυση, η ασυνέπεια και η επανάπαυση στις αντιδράσεις των κυβερνήσεων κατά την πανδημία έχουν παρατείνει την παγκόσμια υγειονομική κρίση- ενώ σημείωσε πως, ακόμα και αν έχουν διανεμηθεί πάνω από 780 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Από τότε που οι ρυθμοί νέων κρουσμάτων σταμάτησαν να μειώνονται τον Φεβρουάριο, έχουν υπάρξει «επτά συνεχόμενες εβδομάδες αυξανόμενων κρουσμάτων και τέσσερις εβδομάδες αυξανόμενων θανάτων».

Αντί για ένα «ψηφιδωτό» διαφορετικών αντιδράσεων, ο Γκεμπρεγέσους ζήτησε μια «συνεπή, συντονισμένη και αναλυτική προσέγγιση».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέκρινε τις χώρες όπου «τα εστιατόρια και τα κλαμπ είναι γεμάτα, οι αγορές είναι ανοιχτές και συνωστισμένες με πολύ λίγα άτομα να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα», παρά τους υψηλούς ρυθμούς μολύνσεων.

Αυτή η αδυναμία δράσης σημαίνει πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες έχουν κατακλυστεί και πεθαίνουν άνθρωποι «και αυτό μπορεί να αποφευχθεί» πρόσθεσε ο Γκεμπρεγέσους.

Όπως έχουν τα πράγματα, η πανδημία «απέχει πολύ από το τέλος της», μα μια συντονισμένη προσπάθεια θα μπορούσε να θέσει τα πράγματα υπό έλεγχο εντός μηνών, πρόσθεσε.

Ο ίδιος ζήτησε την επιβολή μέτρων δημοσίας υγείας όπως η χρήση μασκών και η κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως και η διασφάλιση ίσης πρόσβασης στα εμβόλια.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»