ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδια με τη φωτιά» και στην Άπω Ανατολή: Εντάσεις ΗΠΑ- Κίνας λόγω Ταϊβάν

Ταϊβάν
AP

Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Τρίτη να σταματήσουν να «παίζουν με τη φωτιά» σχετικά με την Ταϊβάν και προέβη σε διαμαρτυρία σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές που έβγαλε η Ουάσινγκτον οι οποίες θα επιτρέπουν σε Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντούν ευκολότερα αξιωματούχους του νησιού, το οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία θεωρεί αποσχιθείσα επαρχία.  

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή για σύσφιξη των σχέσεων με την Ταϊβάν λαμβάνει χώρα εν μέσω κλιμάκωσης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από νησί, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν καθημερινές εισόδους πολεμικών αεροσκαφών στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν.

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε δημοσιογράφους πως έχουν δοθεί σαφή μηνύματα στις ΗΠΑ.

Η Κίνα συστήνει στις ΗΠΑ «να μην παίζουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν, να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε μορφή επίσημων επαφών ΗΠΑ-Ταϊβάν, να χειριστούν το θέμα με προσοχή και να μην στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, ώστε να μην υπονομεύονται και βλάπτονται οι σινοαμερικανικές σχέσεις και η ειρήνη και σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι ΗΠΑ προβληματίζονται σχετικά με τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας σε βάρος της Ταϊβάν. Σε σχόλιο στο Reuters για τις δηλώσεις Μπλίνκεν, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της. «Μην στέκεστε απέναντι σε 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε την Τρίτη περαιτέρω εισβολές κινεζικών αεροσκαφών στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της χώρας- τεσσάρων μαχητικών J-16 και ενός ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους.

Τη Δευτέρα η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως 25 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων μαχητικά και βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνάς της- το μεγαλύτερο περιστατικό τέτοιου είδους που έχει αναφερθεί ως τώρα.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στην Άπω Ανατολή ενώ στην Ευρώπη αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης λόγω Ουκρανίας, τη στιγμή που στη Μέση Ανατολή το «θερμόμετρο» φαίνεται να ανεβαίνει ξανά μετά τη δολιοφθορά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καραϊβάζ - Σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;