ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Πούτιν: Στήριξη ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρόταση για σύνοδο

Πούτιν Μπάιντεν
AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.  

Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκε μια σειρά από περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων η πρόθεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα σε θέματα ελέγχου εξοπλισμών και αναδυόμενα ζητήματα ασφαλείας, προχωρώντας πέρα από την παράταση της Συνθήκης New START.

Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε απάντηση σε ρωσικές ενέργειες, όπως δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και παρεμβάσεις σε εκλογές.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε έμφαση στην «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας- ενώ εξέφρασε προβληματισμούς για την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία και στα σύνορα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να αποκλιμακώσει.

Παράλληλα υπογράμμισε τον στόχο του για τη δημιουργία μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης με τη Ρωσία και πρότεινε σύνοδο σε τρίτη χώρα τους προσεχείς μήνες για να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Συναγερμός για θρομβώσεις – Προς μπλόκο στις ΗΠΑ