ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Συναγερμός για θρομβώσεις – Προς μπλόκο στις ΗΠΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Συναγερμός για θρομβώσεις – Προς μπλόκο στις ΗΠΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Στο στόχαστρο των αρμόδιων αμερικανικών αρχών φαίνεται πως μπαίνει και το εμβόλιο της εταιρίας Johnson & Johnson μετά από περιστατικά θρομβώσεων

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συστήνουν προληπτικά την αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, μετά την αναφορά περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφεραν σήμερα ότι διερευνούν περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της J&J, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συνιστούμε την παύση της χρήσης αυτού του εμβολίου ως προληπτικό μέτρο» δήλωσαν οι Αν Σούτσατ, διευθύντρια του CDC, και Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του FDA.

Ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μια από αυτές κατέληξε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ θα παροτρύνουν τις αμερικανικές πολιτείες να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι New York Times.

Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής για τις πρακτικές ανοσοποίησης του CDC θα συναντηθούν αύριο εκτάκτως για να συζητήσουν τα περιστατικά, ενώ ξεχωριστή έρευνα εγκαινιάζει και ο FDA.

Μέχρι στιγμής επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Την Τετάρτη έρχονται στη χώρα μας τα εμβόλια

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως την Τετάρτη 14 Απριλίου φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν, την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Οι ανακοινώσεις απο τις ΗΠΑ προκαλούν ανησυχία στην Ε.Ε, η οποία είχε στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της στο εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας για να επιταχύνει τη διαδικασία ανοσοποίησης στην Ευρώπη.

ΟΕυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, είχε ανακοινώσει σημειωτέον την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα περιστατικό βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που καταγγέλλει επίθεση με καυστικό υγρό