ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Διεθνές «πάγωμα» της διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson

Εμβόλιο Johnson&Johnson
AP

ΗΠΑ, Νότια Αφρική και ΕΕ παύουν προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου της Johnshon & Johnson κατά της Covid-19, μετά από αναφορές για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης, που προκαλούν αναταραχή στις εκστρατείες εμβολιασμού.

Έξι περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε πάνω από 6,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ανέφερε η αμερικανική FDA (Food and Drug Administration).

Η J&J «πάγωσε» τη διάθεση στην ΕΕ, η οποία άρχιζε αυτή την εβδομάδα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα περιστατικά μετά από δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που προκάλεσαν περιορισμούς στη χρήση του.

Η FDA ανέφερε πως συστήνει προσωρινή παύση λόγω υπερβάλλουσας προσοχής, και επιβεβαίωση τον θάνατο μιας ασθενούς μετά από από επιπλοκές θρόμβωσης, ενώ άλλη μία είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Και οι έξι περιπτώσεις ήταν γυναίκες 18-48 ετών, με συμπτώματα που εμφανίστηκαν 6 με 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά τις συστάσεις αυτές, όλοι οι ομοσπονδιακοί χώροι εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη χρήση του εμβολίου μέχρι να ολοκληρωθούν περαιτέρω έρευνες ως προς την ασφάλειά του. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν πολιτείες και ιδιώτες συμβασιούχοι.

Οι ΗΠΑ έχουν με διαφορά τα περισσότερα κρούσματα Covid-19- πάνω από 31 εκατ. με πάνω από 562.000 θανάτους.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, η J&J είναι αμερικανική εταιρεία, μα το εμβόλιο αναπτύχθηκε κυρίως από τον φαρμακευτικό της κλάδο στο Βέλγιο, γνωστό ως Janssen. Αντίθετα με άλλα εμβόλια, είναι μονοδοσικό και μπορεί να αποθηκεύεται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, καθιστώντας ευκολότερη τη διανομή του σε θερμότερα κλίματα ή πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αν και πολλές χώρες έχουν παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις, έχει εγκριθεί μόνο σε λίγες σχετικά χώρες.

Εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου, μα τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Το εμβόλιο της J&J έχει χορηγηθεί σε περίπου 7 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ, που είναι 3% του συνόλου ως τώρα. Ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος αξιωματούχος της χώρας για την Covid-19, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για σχόλια ως προς το αν θα πρέπει να ανακληθεί η έγκριση αυτή.

Η Νότια Αφρική, που ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε το εμβόλιο, έχει επίσης παύσει τη χρήση του, αν και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρόμβωσης στη χώρα. Το εμβόλιο άρχισε να προτιμάται αφού μελέτες έδειξαν πως παρέχει υψηλότερη προστασία απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ο ΠΟΥ ανέφερε στο Reuters πως παρακολουθεί την κατάσταση και περιμένει αναφορές από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου, και η έναρξη των εμβολιασμών με αυτό είχε προγραμματιστεί να αρχίσει τη Δευτέρα. Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson&Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ε.Ε. 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην ΕΕ και εξετάζει τις περιπτώσεις των σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Στο «μικροσκόπιο» τα δρομολόγια του δημοσιογράφου - «Ανοίγουν» κινητό και λάπτοπ