Θρίλερ στην Τσεχία:«Κυνηγούν» για έκρηξη δύο Ρώσους κατασκόπους-υπόπτους και για την υπόθεση Σκριπάλ

Newsbomb

METROPOLITAN POLICE

Δύο Ρώσοι που θεωρούνται ύποπτοι για την υπόθεση του δηλητηριασμού του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Βρετανίας το 2018 φέρονται να συνδέονται με μια έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Τσεχία τέσσερα χρόνια νωρίτερα.  

Η τσεχική αστυνομία κυκλοφόρησε φωτογραφίες των Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, για τους οποίους λέγεται πως ήταν στη χώρα όταν έλαβε χώρα η έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Η Τσεχία απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες σε αντίποινα, ενώ υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός χαρακτήρισε εξωφρενικούς τους ισχυρισμούς.

Η Τσεχία ενημερώνει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στην έκρηξη και θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αύριο, ενημέρωσε με ανάρτηση στο Twitter ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, ο Γιαν Χάματσεκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, είπε ότι η χώρα αναγκάστηκε να αντιδράσει μετά από αποκαλύψεις που συνέδεαν την έκρηξη με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Μπάμπις είπε ότι οι 18 διπλωμάτες, για τους οποίους είχε διαπιστωθεί πως εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, θα είχαν 48 ώρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως Ρώσοι μυστικοί πράκτορες της GRU εμπλέκονταν στις εκρήξεις το 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών στο τσεχικό χωριό Βρμπέτιτσε» σημείωσε.

Επίσης, η αστυνομία ζήτησε βοήθεια στις έρευνες για δύο άτομα για τα οποία αναφέρθηκε πως ήταν στη χώρα μεταξύ της 11ης και της 16ης Οκτωβρίου 2014, πρώτα στην Πράγα και μετά στην περιοχή όπου βρίσκεται η αποθήκη εξοπλισμών.

Η τσεχική αστυνομία αναζητεί υπόπτους που χρησιμοποιούν τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, σε σχέση με την έκρηξη.

Πρόκειται για τα ίδια ονόματα που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι πράκτορες για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πως πραγματοποίησαν την επιχείρηση δηλητηριασμού στο Σάλσμπερι το 2018. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η τσεχική αστυνομία είναι αντίστοιχες αυτών που είχε δώσει η βρετανική αστυνομία.

Μετά το Σάλσμπερι, οι δύο άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσεπίγκα και εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση για να υποστηρίξουν πως ήταν αθλητικοί διατροφολόγοι οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το Σάλσμπερι για να δουν τον καθεδρικό του.

Ωστόσο οι βρετανικές αρχές λένε πως ήταν μέλη της GRU και είχαν απλώσει έναν νευροτοξικό παράγοντα (Νόβιτσοκ) σε χερούλι πόρτας που ανήκε στον Σκριπάλ, πρώην πράκτορα της GRU.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του αρρώστησαν, μα εν τέλει ανέρρωσαν. Ωστόσο μια γυναίκα της περιοχής, η Ντον Στέργκρες, πέθανε μήνες μετά, αφού δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα σε ένα μπουκαλάκι αρώματος.

Η Ρωσία απάντησε πως το Σύνταγμά της δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών της. Ο Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ είπε ότι οι τσεχικοί ισχυρισμοί ήταν εξωφρενικοί και πως η ρωσική αντίδραση στην απέλαση των διπλωματών της θα είχε αναλογικότητα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απέλαση 10 διπλωματιών από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ως απάντηση σε μια κυβερνοεπίθεση, καθώς και άλλες ρωσικές δραστηριότητες. Η Μόσχα απάντησε, απελαύνοντας 10 Αμερικανούς διπλωμάτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Χαμός και πάλι σε πλατείες και πάρκα – Ποτό στο χέρι και τα μέτρα πάνε… περίπατο

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved