ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν - Ποια ποινή αντιμετωπίζει

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ
AP Photo

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος κρίθηκε από τους ενόρκους ο 45χρονος πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία αλλά και βιαιοπραγία - Ποια ποινή θα του επιβληθεί

Ένοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε από το 12μελές σώμα ενόρκων του δικαστηρίου ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόουβιν.

Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που δικαζόταν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία, τον έκριναν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της ενοχής αυτό που εκκρεμεί είναι η απόφαση για την ποινή που θα κληθεί να εκτίσει ο Σόβιν, απόφαση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από οχτώ εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους νόμους της Μινεάπολις η μέγιστη ποινή που αναμένεται να επιβληθεί στον Σόβιν είναι τα 40 χρόνια φυλάκιση.

Όπως εξηγούν Αμερικανοί δικηγόροι στη New York Post το νομικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη πολιτεία η ποινή επιβάλλεται μόνο για το βαρύτερο αδίκημα.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι η ανθρωποκτονία. Για το αδίκημα της ακούσιας ανθρωποκτονίας η ποινή είναι 25 έτη ενώ για το τρίτο αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος ο Σόβιν η ποινή είναι 10 χρόνια φυλάκιση.

Από τα συνολικά 40 χρόνια, πάντως, ο Σόβιν πιθανότατα θα εκτίσει λιγότερα σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Μινεάπολις.

Μπάιντεν: Ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει τις ΗΠΑ

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ενοχής στον Ντέρεκ Σόβιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας».

Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, κατέληξε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και με τους συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ στους οποίους είπε «είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι. Είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω».

Έκρηξη χαράς στο δικαστήριο

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση της απόφασης, στο βίντεο που ακολουθεί.

«Ένοχος!»

Για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» έκανε λόγος ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ.

«Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα

«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία.

Χίλαρι Κλίντον

«Η οικογένεια και η κοινότητα του Τζορτζ Φλόιντ άξιζαν ο δολοφόνος του να λογοδοτήσει. Σήμερα, είδαν να γίνεται αυτό. Σήμερα και πάντα, Black lives matter», ανέφερε η πρώην πρώτη κυρία, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Τιμ Γουόλζ

«Η σημερινή ετυμηγορία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη δικαιοσύνη στη Μινεσότα. Η δίκη τέλειωσε, αλλά η δουλειά μας μόλις άρχισε. Όλος ο κόσμος είδε την 25η Μαΐου 2020, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε μ’ ένα γόνατο στο σβέρκο για σχεδόν εννιά λεπτά», ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας. «Χιλιάδες πολίτες στη Μινεσότα διαδήλωσαν στους δρόμους το καλοκαίρι εξαιτίας του θανάτου του, εμπνέοντας ένα κίνημα σε όλο τον κόσμο» με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή» και να «αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

ACLU

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας της Μινεσότας, ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου. Αν και η σημερινή ετυμηγορία σηματοδοτεί μια μικρή νίκη όσον αφορά τη λογοδοσία της αστυνομίας και μπορεί να συμβάλλει να επουλωθούν οι πληγές μιας κοινότητας που θρηνεί, το σύστημα που επέτρεψε ο Τζορτζ να δολοφονηθεί, παραμένει ακέραιο», ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ράφαελ Γουόρνοκ

Η ετυμηγορία «προσεγγίζει την απόδοση δικαιοσύνης» μολονότι «προφανώς, δεν θα φέρει πίσω τον Τζορτζ Φλόιντ», αλλά «η ελπίδα είναι πως θα γίνει σημείο καμπής για τη χώρα μας, όπου ο κόσμος που έχει υποστεί αυτό το τραύμα ξανά και ξανά θα ξέρει πια πως απολαύει ίση προστασία βάσει του νόμου», έκρινε ο γερουσιαστής.

Άνταμ Σίλβερ και Μισέλ Ρόμπερτς

«Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σημείο καμπής για το πώς βλέπουμε τα ζητήματα της φυλής και της δικαιοσύνης στη χώρα μας και είμαστε ικανοποιημένοι που μοιάζει να αποδόθηκε δικαιοσύνη. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει», ανέφεραν ο επικεφαλής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ και η εκτελεστική διευθύντρια της ένωσης των παικτών του NBA. Ο φορέας που οργανώνει το πρωτάθλημα, όσο και οι παίκτες συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Μπόρις Τζόνσον

«Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσορίζω αυτή την ετυμηγορία. Οι σκέψεις μου απόψε είναι στην οικογένεια και στους φίλους του», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Σε θρίλερ η ανακοίνωση της απόφασης

Οι ένορκοι είχαν αποσυρθεί από αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) για να συζητήσουν και να αποφανθούν επί της ενοχής του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού ο οποίος γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, προσπαθώντας να τον συλλάβει για ένα μικροαδίκημα.

Επί εννέα λεπτά, ο Σόβιν παρέμεινε γονατισμένος πάνω στον 46χρονο, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου