ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ετήσια ομιλία του «τσάρου» με…φόντο Ναβάλνι, διαδηλώσεις και ουκρανική κρίση

Πούτιν: Ετήσια ομιλία του «τσάρου» με…φόντο Ναβάλνι, διαδηλώσεις και ουκρανική κρίση

Την ετήσια ομιλία του προς το Κοινοβούλιο εκφώνησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Ουκρανία και της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας από τον φυλακισμένο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Την ίδια ημέρα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές του Ναβάλνι προγραμμάτισαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Πούτιν παρουσίασε σήμερα στους πολίτες της χώρας του τα σχέδια του Κρεμλίνου για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, αλλά και τις βασικές εθνικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Μοίρασε επιδόματα, είπε οτι η Μόσχα ειναι ανοιχτή στο διάλογο σε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, αλλά θα απαντάει στις προκλήσεις και τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της.

Στην ομιλία του έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές προτεραιότητες το επόμενο έτος, τους στόχους για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών, ενώ έθιξε και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λευκορωσία, επιπλήττοντας τη Δύση που δεν αντέδρασε στην απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η χώρα του επιζητάει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες αλλά όσοι στήνουν προβοκάτσιες εναντίον της θα το μετανιώσουν. Η απάντηση αυτή, θα είναι μάλιστα, γρήγορη σκληρή και ασύμμετρη, οπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως κανείς δεν θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και πως η Ρωσία είναι αυτή που ξεκαθαρίζει ποιες είναι αυτές.

Τα παιδιά στη Ρωσία ηλικίας 8-16 ετών σε μονογονεϊκές οικογένειες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κάθε μήνα από τον Ιούλιο, οπως ανακοίνωσε, οπως επίσης οι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά και οι έγκυες γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και είπε οτι το επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ρωσίας πρέπει να είναι χαμηλότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν ξεκινήσει το διάγγελμά του, χιλιάδες Ρώσοι είχαν αρχίσει να βγαίνουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, με αίτημα να αποκτήσει πρόσβαση στο φυλακισμένο Ναβάλνι ο προσωπικός του γιατρός.

Την ώρα που πληθαίνουν για τη Μόσχα οι «κρίσεις» και οι προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων, ο «τσάρος» ανακοίνωσε στους Ρώσους ένα πακέτο «μέτρων «ανακούφισης» απο την κριση της πανδημίας.

Ομιλία και...στο βάθος συλλήψεις και διαδηλώσεις

Η ομιλία του Πούτιν για την «κατάσταση του έθνους» πραγματοποιήθηκε την ώρα που η ρωσική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε μαζικές έρευνες σε χώρους που συνδέονται με τον Αλεξέι Ναβάλνι, στην Αγία Πετρούπολη και συνέλαβε τουλάχιστον δέκα υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου του Ναβάλνι, Βλαντίμιρ Βορονίν στο Twitter, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη Λιούμποβ Σομπόλ, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος υποστήριξης του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των φυλακών. Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, συνελήφθη επίσης μπροστά από την πολυκατοικία της, ανέφερε στο Twitter μια άλλη δικηγόρος.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 20 ρωσικές πόλεις, με έμφαση στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου πραγματοποιούνται συνήθως οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης μετά τη Μόσχα.

Μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης στο Ναβάλνι διεξάγονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα σε τουλάχιστον 100 πόλεις, όπως λένε οι διοργανωτές. Το προηγούμενο κίνημα αμφισβήτησης, μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι τον Ιανουάριο είχε οδηγήσει σε περισσότερες από 11.000 συλλήψεις. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομες τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και αναμένεται να παρέμβει και πάλι δυναμικά για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ο Πούτιν δίνει ανάσα στην οικονομία για να ενισχύσει την εικόνα του

Ο Πούτιν, ο οποίος δεν αναφέρει ποτέ δημόσια το όνομα του Ναβάλι, επικεντρώθηκε σε προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας που δέχθηκε πλήγμα από τις κυρώσεις, τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την πανδημία του κορονοϊού.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκε επίσης η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, μετά και τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων στα σύνορα με τη γειτονική Ουκρανία. Από την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, κατηγορώντας την για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ενορχήστρωση μίας μεγάλης κυβερνο-επίθεσης με στόχο κυβερνητικά κτίρια των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή και η Τσεχία κατηγόρησε τη Μόσχα για τις εκρήξεις σε μία αποθήκη όπλων το 2014 και απέλασε σε αντίποινα Ρώσους διπλωμάτες, όπως επίσης και η Βουλγαρία και η Πολωνία. Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες και απάντησε επίσης με απελάσεις διπλωματών.

Η ομιλία Πούτιν γίνεται στην Κεντρική Έκθεση Manezh, στο κέντρο της Μόσχας και μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγαλύτερα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου