ΚΟΣΜΟΣ

Η κρίση τελειώνει: Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τα σύνορα της Ουκρανίας

Η κρίση τελειώνει: Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τα σύνορα της Ουκρανίας
AP

Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από τις συνοριακές ζώνες της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε προκεχωρημένες θέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας υψηλή διεθνή ένταση και την αντίδραση των δυτικών δυνάμεων.

«Αυτήν την στιγμή, οι μονάδες και οι στρατιωτικοί μας σχηματισμοί κατευθύνονται προς τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, φορτώνουν τα αποβατικά πλοία, τις σιδηροδρομικές πλατφόρμες και τα μεταγωγικά αεροσκάφη», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε από την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014, έπειτα από στρατιωτική άσκηση στην περιοχή με την συμμετοχή 10.000 στρατιωτών.

H ρωσική κυβέρνηση διέταξε την Πέμπτη να αρχίσουν να επιστρέφουν τα στρατεύματα στις βάσεις τους, μετά από ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι οι στόχοι αυτής της έκτακτης επιθεώρησης έχουν επιτευχθεί πλήρως.Τα στρατεύματα έδειξαν την δυνατότητά τους να εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας» είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. «Από αυτή την άποψη αποφάσισα να ολοκληρώσω τις επιθεωρήσεις στον νότιο και τον δυτικό στρατιωτικό τομέα» είπε, προσθέτοντας πως θα επιστρέψουν στις βάσεις τους ως την 1η Μαΐου.

Ο Σόιγκου, αφού επέβλεψε ασκήσεις στην προσαρτηθείσα Κριμαία την Πέμπτη, είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν γρήγορα σε περίπτωση μιας «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης κοντά στις ασκήσεις Defender Europe του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

H Defender Europe είναι μια ετήσια, υπό αμερικανική ηγεσία, πολυεθνική άσκηση με σκοπό τη διασφάλιση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατών του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλων εταίρων. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 28.000 στρατιώτες από 26 χώρες θα πραγματοποιούν ασκήσεις σε πάνω από 30 χώρους εκπαίδευσης σε πολλές χώρες.

Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή κατά τα τελευταία έτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα δίοδια - Οι δικαιολογίες των οδηγών