ΚΟΣΜΟΣ

Oscars 2021: Η ντίβα του σινεμά που κέρδισε 4 Όσκαρ και δεν τα παρέλαβε ποτέ

Oscars 2021

Η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, Κάθριν Χέπμπορν, αποτελεί έναν από τους θρύλους του σινεμά, με την πολυτάραχη ζωή και τη δυναμική στάση της, που αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία των ανδρών και άφησε εποχή για τη σχέση της με τον Σπένσερ Τρέισι.

Η Χέπμπορν ήταν υποψήφια δώδεκα φορές για το Όσκαρ, οκτώ φορές για Α’ ρόλο, ενώ το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Ήταν η μοναδική ηθοποιός που έχει βραβευτεί με τέσσερα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και δεν εμφανίστηκε ποτέ να τα παραλάβει, ενώ χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα είχε παρατήσει σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα της!

Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1907 στην πλούσια περιοχή του Κονέτικατ. Η Κάθριν εκδήλωσε από νωρίς τη δυναμική και ανεξάρτητη συμπεριφορά που μπορεί να ικανοποιούσε τους γονείς της, αλλά εξαγρίωνε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής.

Τα πρώτα βήματα στην υποκριτική

Ακόμα και όταν πήγε στο πανεπιστήμιο Bryn Mawr, η συμπεριφορά της ήταν έντονα αντικοινωνική. Οι βαθμοί της ήταν πολύ χαμηλοί και αδιαφορούσε για τα μαθήματα. Η μοναδική ασχολία που έλκυε τον ενδιαφέρον της ήταν το θέατρο και πολύ σύντομα αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Αποφοίτησε το 1928 και αμέσως ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου αφιερώθηκε στην υποκριτική.

Αν και γοητευτική, ήταν ένας δύσκολος, ασυμβίβαστος χαρακτήρας. Την έδιωξαν από τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις πριν ακόμα αρχίσουν οι πρόβες, επειδή συγκρουόταν με τους παραγωγούς.

Η Χέπμπορν έκανε θραύση στον κινηματογράφο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ταινίας «Η τραγωδία ενός πατέρα», υπέγραψε συμβόλαιο για μακροχρόνια συνεργασία. Το 1933, στην τρίτη μόλις ταινία της, «Το Ξημέρωμα της Δόξας», η Χέπμπορν κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ.

Ο μεγάλος έρωτας με τον Σπένσερ Τρέισι

Το 1942 κυκλοφόρησε η ταινία «Η Γυναίκα της Χρονιάς», στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Σπένσερ Τρέισι. Όταν γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στα γυρίσματα, η Χέπμπορν σχολίασε ότι ήταν λίγο ψηλή για εκείνον και ο Τρέισι απάντησε: «Μην ανησυχείτε δεσποινίς Χέμπορν, θα σας φτιάξω εγώ».

Ήταν η αρχή του μεγαλύτερου έρωτα της ζωής της. Έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του Τρέισι, 25 χρόνια αργότερα, και ήταν ερωτευμένοι μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ όμως, γιατί ο Τρέισι ήταν καθολικός και αρνούνταν να πάρει διαζύγιο απ’ τη σύζυγό του.

Συνεργάζονταν και κινηματογραφικά με τεράστια επιτυχία. Το δίδυμο Χέπμπορν – Τρέισι ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στο Χόλιγουντ. Η Χέπμπορν υποδυόταν πάντα τη δυναμική, ανεξάρτητη επαγγελματία που ερωτεύεται τον τραχύ, αλλά ήρεμο Τρέισι και μαθαίνει πώς να φέρεται σαν γυναίκα.

Η τελευταία τους συνεργασία ήταν η ταινία «Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ», που κυκλοφόρησε το 1967. Ο Τρέισι πέθανε λίγες μέρες μετά το τέλος των γυρισμάτων και η Χέπμπορν ήταν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή. Η Χέπμπορν κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της για την ερμηνεία της στην ταινία, ενώ ο Τρέισι ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Η Κάθριν Χέμπορν πέθανε στις 29 Ιουνίου 2003, στο Φένγουικ του Κονέκτικατ, σε ηλικία 96 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.400 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 816 οι διασωληνωμένοι, 57 θάνατοι σε ένα 24ωρο