Εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν: 14 χρόνια μετά παραμένει μυστήριο - Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια;

Δημήτρης Δρίζος

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την ημέρα που η μικρή Μαντλίν Μακάν εξαφανίστηκε από το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας ενώ παραθέριζε με την οικογένειά της. Από τότε ένα θρίλερ που συγκλόνισε τον πλανήτη ψάχνει για έναν επίλογο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαΐου, 2007. Η οικογένεια Μακάν έχει απολαύσει άλλη μια ημέρα διακοπών στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, λουσμένο από τον ήλιο και μακριά από τη μουντάδα της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Τζέρι και η Κέιτ Μακάν αποφασίζουν να γευματίσουν σε κοντινό εστιατόριο από το ξενοδοχείο τους. Τα 3 παιδιά τους, η Αμελί, ο Σον και η μόλις 3 ετών Μαντλίν, κατάκοπα από την ημέρα στην παραλία μένουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για να κοιμηθούν.

O Τζέρι και η Κέιτ Μακάν

Ο Τζέρι και η Κέιτ πηγαίνουν ανά 15 λεπτά να δουν αν τα παιδιά είναι καλά. Σε μια από τις επισκέψεις, η οικογένεια Μακάν έρχεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη που μπορεί να βιώσει κάθε γονιός: Η Μαντλίν είχε εξαφανιστεί!

«Ο παιδόφιλος με τη μάσκα» άρπαξε την μικρή Μαντλίν από το δωμάτιό της;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες πήραν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση εξαιτίας του ντοκιμαντέρ του Netflix για την εξαφάνιση του κοριτσιού.

Το site Expresso επανήλθε με νεότερες πληροφορίες που παρείχε η Scotland Yard στις πορτογαλικές Αρχές για έναν αλλοδαπό παιδόφιλο ο οποίος ήταν στην Πορτογαλία όταν εξαφανίστηκε η μικρή Μαντλίν.

Σύμφωνα με πηγές στην πορτογαλική αστυνομία ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν γνωστός και γινόταν έρευνα για εμπλοκή του σε υποθέσεις παιδοφιλίας.

Σε μια περίπτωση μάλιστα ένα κοριτσάκι ξύπνησε και ρώτησε: «Εσύ είσαι μπαμπά;» και ο εισβολέας είχε απαντήσει «ναι».

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε κάνει 28 εισβολές σε ακτίνα περίπου 60 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή απ’ όπου εξαφανίστηκε η μικρή Μαντλίν.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες παιδιών ξάπλωνε δίπλα τους και φορούσε στο πρόσωπό του χειρουργική μάσκα.

Ο «νούμερο 1 ύποπτος», που είναι... αθώος χωρίς αποδείξεις!

«Θα ξεκινήσουμε με μια είδηση που θα κάνει πάταγο». Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε στις αρχές Ιουνίου του 2020 η δημοφιλής εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «Aktenzeichen XY... ungelöst» που ασχολείται με ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Λίγο αργότερα ο παρουσιαστής Ρούντο Κέρνε ανακοίνωνε μια ανατρεπτική εξέλιξη στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν Μακάν που εξαφανίστηκε πριν από 14 χρόνια στην Πορτογαλία: οι γερμανικές Aρχές ανακοίνωναν ότι υπάρχει πλέον ένας βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της που αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστος σε γερμανικές φυλακές.

Η κατάθεση ενός μάρτυρα το καλοκαίρι ήταν αυτή που πυροδότησε τις νέες εξελίξεις. Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος ΒΚΑ και την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ ο ύποπτος έχει καταδικαστεί ήδη πολλές φορές, ακόμη και για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Το όνομά του; Κρίστιαν Μπρίκνερ.

Ο Κρίστιαν Μπρίκνερ

Την ίδια ώρα ωστόσο οι ανακριτικές αρχές διέψευσαν οποιαδήποτε ελπίδα να βρεθεί ζωντανή η μικρή Μαντλίν μετά από τόσα χρόνια. «Εκτιμούμε ότι το κορίτσι είναι νεκρό», είχε δηλώσει την ίδια μέρα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μπράουνσβαϊγκ.

Ο Μπρίκνερ είχε καταδικαστεί για παιδοφιλία στο παρελθόν, δούλευε στο Αλγκάρβε και κυκλοφορούσε με ένα βαν. Μια ημέρα μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν, ο Μπρίκνερ μεταβίβασε το όχημα σε άτομο που κατοικούσε στη Γερμανία, ενώ συνέχισε να το οδηγεί αυτός.

To βαν

Επίσης, το όνομά του συνδέεται με μια Τζάγκουαρ XJR6 του 1993 με γερμανικές πινακίδες που είχε θεαθεί στην Πορτογαλία, σε περιοχές γύρω και μέσα στο θέρετρο, το 2006 και το 2007.

Η Jaguar

Και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν από τη γερμανική αστυνομία.

Κάθε στοιχείο, κάθε μαρτυρία, δείχνει ξεκάθαρα τον Μπρίκνερ ως τον άνθρωπο που γνωρίζει τι συνέβη στη Μαντλίν. Όμως οι δικηγόροι του καταδικασμένου παιδόφιλου είναι ξεκάθαροι και με κάθε κυνικότητα λένε στους δημοσιογράφους και τους ανακριτές: Δεν θα μιλήσει, δεν έχετε αποδείξεις.

«Πάω να κάνω κάτι φρικτό» - Η μαρτυρία της πρώην του Γερμανού παιδόφιλου

Μιλώντας στην βρετανική Sun, η πρώην σύντροφος του Γερμανού παιδόφιλου εκείνη την περίοδο, το 2007, αποκάλυψε πως ο Μπρίκνερ της είχε εκμυστηρευτεί μια ημέρα πριν η Μαντλίν εξαφανιστεί πως «πρόκειται να κάνω κάτι φρικτό».

«Έχω μια δουλειά στην Praia da Luz αύριο. Είναι μια φρικτή δουλειά αλλά πρέπει να την κάνω και θα μου αλλάξει την ζωή. Δεν θα με δεις για λίγο καιρό», ήταν τα λόγια του Μπρίκνερ στις 2 Μαΐου του 2007, όπως αποκάλυψε η πρώην σύντροφός του, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το όνομά της.

Την επόμενη ημέρα, στις 3 Μαΐου, η Μαντλίν εξαφανίστηκε και η τύχη της παραμένει άγνωστη εδώ και 14 χρόνια, αν και η οι αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας αναφέρουν με κάθε βεβαιότητα πως το παιδί είναι νεκρό.

H παρουσίαση βιβλίου για την Μαντλίν

Η φρικιαστική κυνικότητα των Εισαγγελέων: Έτσι την σκότωσε

Μιλώντας στην βρετανική εκπομπή, «Good Morning Britain», ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Bild, Julian Reichelt, αποκάλυψε πως η αστυνομία έχει στην διάθεσή της πληροφορίες που όχι μόνο επιβεβαιώνουν τον θάνατο της Μαντλίν αλλά και τον τρόπο που το παιδί έχασε την ζωή του.

«Η αστυνομία έχει μια ιδέα για το πως η Μαντλίν Μακάν πέθανε, για την ακρίβεια πως δολοφονήθηκε. Αυτή την στιγμή, και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι, δεν έχουν καμία ιδέα που μπορεί να βρίσκεται το πτώμα, μπορεί να είναι κάπου θαμμένο», δήλωσε ο Julian Reichelt.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος πρόσθεσε πως ο Μπρίκνερ μπορεί να δώσει την λύση, ωστόσο δεν συνεργάζεται ενώ την ίδια ώρα οι Αρχές περιμένουν να «σπάσει» και να δώσει το οποιοδήποτε σημάδι που μπορεί να φέρει ένα νέο στοιχείο.

Παρόμοια ήταν και η στάση του Εισαγγελέα της υπόθεσης, Χανς Κρίστιαν Βόλτερς:

«Από όλες τις πληροφορίες που έχουμε, το κορίτσι είναι νεκρό. Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να δείχνει το αντίθετο. Όλες οι ενδείξεις που έχουμε αναφέρουν πως η Μαντλίν δεν ζει. Έχουμε ευρήματα τα οποία δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε, ωστόσο όλα δείχνουν πως το παιδί είναι νεκρό, ακόμη και αν δεν έχουμε βρει την σορό της», δήλωσε ο Βόλτερς.

Μάλιστα, παραδέχθηκε πως χωρίς να έχει βρεθεί το πτώμα της Μαντλίν, δεν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα έρευνας για τις κατοικίες που έμενε ο Μπρίκνερ, αλλά ούτε και να δικαστεί για φόνο.

Η εμπλοκή του εγγονού του Φρόιντ!

Σύμφωνα με τον Independent, που επικαλείται ντοκιμαντέρ του ITV ο Σερ Κλέμεντ Φρόιντ, βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, βουλευτής των Φιλελευθέρων και εγγονός του Σίγκμουντ Φρόιντ είχε εμπλοκή με την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Ο Φρόιντ, είχε σπίτι στην περιοχή Πράια ντα Λουζ, από όπου εξαφανίστηκε η μικρή Μαντλίν το 2007. Γνώρισε τους γονείς της Τζέρι και Κέιτ Μακάν λίγες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της κόρης τους και τους είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του, τουλάχιστον δύο φορές.

Κεριά στο σημείο που εξαφανίστηκε η Μαντλίν

Οι Αρχές συλλέγουν στοιχεία για τον Φρόιντ και θα εξετάσουν αν σχετίζονται με την εξαφάνιση της Μαντλίν, αν και η οικογένεια του βουλευτή υποστηρίζει ότι εκείνος δεν βρισκόταν στην Πορτογαλία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Φρόιντ είχε κατηγορηθεί για την κακοποίηση δύο κοριτσιών το χρονικό διάστημα 1940-1970 και μάλιστα στο ντοκιμαντέρ έχουν καταγραφεί οι μαρτυρίες γυναικών που είχαν κακοποιηθεί όταν ήταν παιδιά από τον Φρόιντ.

Η μία έκανε γνωστό πως γνώρισε τον Φρόιντ όταν ήταν 10 ετών και την κακοποιούσε για πολλά χρόνια, ενώ και η δεύτερη υποστήριξε πως ο βουλευτής την κακοποιούσε, όσο ήταν παιδί και την βίασε όταν εκείνη έγινε 18 ετών.

Ο Φρόιντ πέθανε το 2009 και η χήρα του, Τζιλ, 89 ετών σήμερα, δήλωσε σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις κι εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για όσα συνέβησαν στα δύο κορίτσια.

Ο Φρόιντ εξελέγη βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 1973 και παρέμεινε στο κοινοβούλιο για περίπου 14 χρόνια, παρότι αρχικά δυσκολεύτηκε να γίνει αποδεκτός από τον «κλειστό» χώρο της πολιτικής.

Οι 9 θεωρίες - συνωμοσίας και μη - για την εξαφάνιση της μικρής

Ένα ντοκιμαντέρ του Netflix για την υπόθεση, προσπάθησε να ρίξει «φως» παραθέτοντας μερικές από τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν για την εξαφάνιση του παιδιού. Πολλές είναι, όμως, και αυτές που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης: Μία από τις προεξέχουσες θεωρίες είναι ότι η Μαντλίν έπεσε θύμα αρπαγής από κάποιο κύκλωμα τράφινιγκ. Στο ντοκιμαντέρ αναλύθηκε εκ βάθους η εν λόγω θεωρία και – παρότι δεν υπάρχουν απτά στοιχεία – σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ότι η μικρή μπορεί να είναι ακόμη ζωντανή. Την εποχή της εξαφάνισής της στην περιοχή όπου παραθέριζε η οικογένεια είχαν αναφερθεί περιστατικά προσπάθειας αρπαγής κοριτσιών 6 -12 ετών. Το ένα εξ αυτών σημειώθηκε πολύ κοντά στο σημείο απ’ όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν.

Πωλήθηκε από τους γονείς της: Μία άλλη θεωρία θέλει τους γονείς της μικρής, Κέιτ και Τζέρι Μακάν, να παίζουν ρόλο στην εξαφάνισή της. Ορισμένοι θεωρούν πως πωλήθηκε από τους γονείς της, οι οποίοι στη συνέχεια σκηνοθέτησαν την απαγωγή για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι γονείς

Οι γονείς σκότωσαν την Μαντλίν: Η προηγούμενη δεν είναι η μόνη θεωρία που θέλει τους Μακάν να παίζουν ρόλο στην εξαφάνιση. Έχει εκφραστεί η άποψη ότι οι γονείς σκότωσαν το παιδί και έστησαν την απαγωγή για να καλύψουν τη δολοφονία. Μία από τις θεωρίες για τους Μακάν, που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ, είναι ότι σκότωσαν το παιδί τους με υπερβολική δόση κάποιου φαρμάκου. Ο σκύλος της αστυνομίας ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες είχε μυρίσει ανθρώπινο αίμα στο διαμέρισμα και το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει η οικογένεια, αλλά και στα ρούχα της μητέρας, που αρνήθηκε να απαντήσει σε συνολικά 48 ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Άλλη μία παρεμφερής θεωρία υποστηρίζει πως η μικρή πέθανε σε κάποιο ατύχημα και οι γονείς θέλησαν να καλύψουν τα ίχνη τους. Ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη DNA στο όχημα με το οποίο θεωρείται ότι μεταφέρθηκε το πτώμα.

Η θεωρία του Πορτογάλου παιδόφιλου: Άλλη μία θεωρία συνωμοσίας θέλει τη μικρή να πέφτει θύμα ενός άνδρα, ο οποίος συνδεόταν με σεξουαλικές επιθέσεις σε πεντάχρονα κοριτσάκια σε θέρετρα της Πορτογαλίας. Ο εν λόγω ύποπτος φέρεται να εισέβαλε σε σπίτια Βρετανών και να ξάπλωνε στα κρεβάτια των παιδιών. Φορούσε ιατρική μάσκα και παρότι μιλούσε Αγγλικά, φαινόταν ότι έχει ξένη προφορά. Ένα από τα στοιχεία που είχαν κάνει εντύπωση στις Αρχές που ανέλαβαν αρχικώς την υπόθεση, είναι ο μεγάλος αριθμός καταγεγραμμένων παιδόφιλων που βρισκόταν στην περιοχή όπου παραθέριζε η οικογένεια.

Το άτεκνο ζευγάρι: Ακόμη μία θεωρία συνωμοσίας θέλει τη μικρή να έχει απαχθεί από κάποιο ζευγάρι που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Το 2017 δημοσίευμα ανέφερε πως ένα πλούσιο ζευγάρι μπορεί να είχε «παραγγείλει» την απαγωγή. Μέρες πριν την εξαφάνιση κάτοικοι της περιοχής είχαν δει ορισμένα παράξενα άτομα, τα οποία ενδέχεται να προσπαθούσαν να βρουν ένα παιδί με τα χαρακτηριστικά που ήθελαν οι πελάτες τους.

Το αίνιγμα: Αυτή η θεωρία συνομωσίας υποστηρίζει πως η Μαντλίν Μακάν δεν υπήρξε ποτέ. Μπορεί να φαντάζει απίθανο, όμως, είναι πάρα πολλοί αυτοί που το πιστεύουν. Ορισμένοι θεωρούν πως πρόκειται για μία ιδέα της βρετανικής κυβέρνησης που είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από άλλες ειδήσεις της εποχής.

Ο εντοπισμός: Σε αυτή την περίπτωση, η θεωρία θέλει τη μικρή να έχει βρεθεί ζωντανή αλλά το γεγονός να κρατείται μυστικό ώστε να μπορέσει η Μαντλίν να ζήσει μία φυσιολογική ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμη και αν οι Αρχές έδιναν στη μικρή μία νέα ταυτότητα, αν οι Μακάν εμφανίζονταν με ένα μικρό κορίτσι τότε θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να διαφυλαχθεί πως θα αποφύγει τη δημοσιότητα ήταν να πιστεύουν όλοι ότι είναι νεκρή.

Ο τουρισμός: Ορισμένοι πιστεύουν πως οι Αρχές της Πορτογαλίας κατηγόρησαν τους Μακάν για την εξαφάνιση ώστε να «σώσουν» τον τουρισμό της χώρας. Δεν ήθελαν ο κόσμος να πιστέψει ότι στην Πορτογαλία κινδυνεύουν παιδιά, έτσι ενοχοποίησαν τους γονείς της μικρής. Ερευνητής εξήγησε πως κατάλαβε ότι οι Μακάν δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση στα πρώτα 12 δευτερόλεπτα που τους μίλησε. «Και οι δύο έμοιαζαν ερείπια».

Η περιπλάνηση: Αυτή η θεωρία συνωμοσίας θέλει τη μικρή να φεύγει μόνη της από το σπίτι της οικογένειας για να περιπλανηθεί και να πεθαίνει σε κάποιο τραγικό ατύχημα. Πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που πιστεύουν ότι η μικρή μάλλον πνίγηκε.

Τι συνέβη τελικά στη Μαντλίν;

Άγνωστο. Οι πιθανότητες να είναι το κορίτσι ζωντανό είναι ελάχιστες. Το αν θα βρεθεί επίσης η σορός της είναι κάτι που δεν ξέρει κανείς. Έρευνες σε πηγάδια στο Αλγκάρβε, εκσκαφές στη Γερμανία, ακόμη και οδική αναζήτηση μέχρι την Ισπανία, χιλιόμετρο προς χιλιόμετρο, δεν έφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα για την τύχη του κοριτσιού.

Ο Τζέρι και η Κέιτ Μακάν ελπίζουν. Η δύναμη των γονιών και το πείσμα τους για να μάθουν τι απέγινε η μικρή τους κόρη έχει συγκλονίσει τον πλανήτη. Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να χρηματοδοτεί την έρευνα ωστόσο τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί δεν έχουν φέρει το παραμικρό αποτέλεσμα.

Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved