ΚΟΣΜΟΣ

Και από την Ελλάδα φέρονται να πέρασαν Ρώσοι πράκτορες- ύποπτοι για απόπειρα δολοφονίας και εκρήξεις

Ρώσοι πράκτορες
AP

Και από την Ελλάδα φαίνεται πως είχαν περάσει δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που φέρονται να έκαναν την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στο Σάλσμπερι της Βρετανίας το 2018 και ενδεχομένως να συνδέονται με εκρήξεις σε στρατιωτικές αποθήκες στην Τσεχία το 2014, σύμφωνα με αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κώστας Ονισένκο, Έλληνας δημοσιογράφος στο Κίεβο, οι περισσότερες αποκαλύψεις για τη δράδη των δύο αξιωματικών της GRU (γνωστοί από την υπόθεση Σκριπάλ ως Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπασίροφ, πραγματικά επίθετα Μίσκιν και Τσεπίγα) πρόερχονται από την ερευνητική ομάδα Bellingcat και τον επικεφαλής της, Χρήστο Γκρόζεφ.

Οι δύο πράκτορες φαίνεται πως ταξίδευαν τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκτελώντας μυστικές αποστολές- και, όπως αποκάλυψε ο Γκρόζεφ σε συνέντευξή του, μεταξύ των προορισμών τους ήταν και η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο Κ. Ονισένκο, δεν είναι γνωστός ο σκοπός και η αποστολή που ενδέχεται να είχαν, ωστόσο οι έρευνες του Bellingcat συνεχίζονται και αναμένονται νέα στοιχεία για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση Ρωσίας- Τσεχίας και άλλων χωρών για τις φερόμενες δραστηριότητες Ρώσων πρακτόρων, οδηγώντας σε «ψυχροπολεμικά» επίπεδα τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης. Η Πράγα κατηγορεί τη Μόσχα πως πράκτορές της εμπλέκονταν στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην ανατολική Τσεχία το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Τσέχοι, με τη ρωσική πλευρά να απορρίπτει τις κατηγορίες. Η αντιπαράθεση αυτή έχει χαρακτηριστεί από απελάσεις διπλωματών και από τις δύο πλευρές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ: Έτσι θα κάνετε τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το Πάσχα