ΚΟΣΜΟΣ

Ο «χορός» των κατασκόπων που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
AP

Το «παιχνίδι των κατασκόπων» που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις, σε μια περίοδο ιδιαίτερα έντονης ανησυχίας, δεδομένων και των εντάσεων στην Ουκρανία.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη του «πολέμου» αυτού, η Ρωσία ανακοίνωσε πως απελαύνει δύο Βούλγαρους διπλωμάτες, στο πλαίσιο μιας σειράς εκατέρωθεν κινήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ξένων απεσταλμένων στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Τζον Σάλιβαν, Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ακόμη, σε πλήρη εξέλιξη είναι η κρίση με την Τσεχία, κατόπιν αποκαλύψεων για πιθανή εμπλοκή Ρώσων πρακτόρων σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών προ ετών στη χώρα, που είχε ως αποτέλεσμα εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, Οι κατηγορίες περί ρωσικών παρεμβάσεων σε εκλογές, κυβερνοεπιθέσεων και συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και το θέμα της υγείας του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, αυξάνουν τις εντάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε δώσει εντολή να φύγουν δύο γραμματείς της βουλγαρικής πρεσβείας εντός 72 ωρών. Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα μετά την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών την προηγούμενη Κυριακή και 10 Αμερικανών διπλωματών την Παρασκευή, που έγιναν ως αντίποινα σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας 38 άτομα και οντότητες και απαγορεύοντας σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την αγορά νέου ρωσικού κρατικού χρέους.

Η απόφαση του Σάλιβαν να εγκαταλείψει τη Μόσχα ήρθε αφού το Κρεμλίνο είχε προτείνει την προηγούμενη εβδομάδα επιστροφή του στην Ουάσινγκτον. Ρώσοι αξιωματούχοι επέβαλαν επίσης μια σειρά περιορισμών στην αποστολή του, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση σε Ρώσους και πολίτες «τρίτων» να εργάζονται στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ κλήθηκε πίσω στη Μόσχα τον προηγούμενο μήνα, αφού ο Μπάιντεν είχε πει ότι συμφωνούσε με δημοσιογράφο που χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «φονιά». Ο Ρώσος πρέσβης δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην Ουάσινγκτον.

Ως εκ τούτου, οι πρέσβεις είναι απόντες καθώς ο Μπάιντεν και ο Πούτιν επιδιώκουν να κανονίσουν μια σύνοδο σε «τρίτη» χώρα για την οποία ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα συμβάλει σε μια εξομάλυνση των σχέσεων.

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό για εμένα να μιλήσω απευθείας με τους νέους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας» δήλωσε ο Σάλιβαν. «Επίσης, δεν έχω δει την οικογένειά μου εδώ και πάνω από έναν χρόνο...θα επιστρέψω στη Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν».

Η Μόσχα ανέφερε πως οι απελάσεις των Βουλγάρων ήταν απάντηση στην απέλαση τον προηγούμενο μήνα δύο Ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για σχέσεις με ένα δίκτυο κατασκοπείας που έδρευσε στη Σόφια. Σύμφωνα με τη βουλγαρική εισαγγελία, μια ομάδα έξι εν ενεργεία και απόστρατων Βουλγάρων αξιωματικών έδινε απόρρητες πληροφορίες στους δύο διπλωμάτες.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ζήτησε από τη Μόσχα να «σταματήσει να κατασκοπεύει τη Βουλγαρία».

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια απέρριψε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας ως μέρος «προσπαθειών για δημιουργία ρήγματος στον ρωσοβουλγαρικό διάλογο και δαιμονοποίηση της χώρας μας».

Σημειώνεται πως το 2020 η Βουλγαρία είχε απελάσει επίσης πέντε Ρώσους διπλωμάτες, για τους οποίους εισαγγελείς είχαν πει ότι εμπλέκονταν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες- μεταξύ των οποίων και ο τότε στρατιωτικός ακόλουθος.

Με πληροφορίες από Financial Times, Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.