ΚΟΣΜΟΣ

Ερωτηματικά για τους Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία: 120.000 λέει το Κίεβο

Στρατιώτες στην Ουκρανία
AP

Η Ρωσία σύντομα θα έχει πάνω από 120.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμιτρό Κουλέμπα, την Τρίτη, ζητώντας νέες δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το Κίεβο, η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ ανησυχούν για τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Όπως μετέδωσε το Reuters, δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως η συγκέντρωση δυνάμεων τώρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι κατά την προσάρτηση.

«Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να καταφθάνουν κοντά στα σύνορά μας στα βορειοανατολικά, στα ανατολικά και στα νότια. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να φτάνουν συνδυαστικά στις 120.000» είπε ο Κουλέμπα σε online συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους σε αυτόν τον αριθμό» είπε ο Κουλέμπα, προειδοποιώντας για αυτό που αποκάλεσε «απρόβλεπτο» της Μόσχας, αν και είπε ότι η Ουκρανία δεν θέλει σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει πάνω από 150.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία.

Ο Κουλέμπα κάλεσε επίσης τη Μόσχα να δεσμευτεί εκ νέου για κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις των αποσχιστών σε μια σύγκρουση που άρχισε το 2014.

Η Ρωσία έχει πει ότι η συγκέντρωση δυνάμεων έχει να κάνει με έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των δυνάμεων ως απάντησε σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλητική συμπεριφορά από πλευράς του ΝΑΤΟ. Η άσκηση, όπως έχει αναφερθεί, θα ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.

Ο Κουλέμπα συμμετείχε σε μια τηλεδιάσκεψη με ΥΠΕΞ της ΕΕ και είπε πως ζητά ανοιχτά από τους συναδέλφους του να εξετάσουν έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως είπε, δεν θεωρεί ότι οι υπουργοί της ΕΕ ήταν έτοιμοι για μια τέτοια κίνηση, μα τους είπε πως οι κυρώσεις σε μεμονωμένους Ρώσους αξιωματούχους ήταν ανεπαρκείς.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σκέψεις για μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες