ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία

Ρωσικά τανκ
Φωτογραφία αρχείου
AP

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 150.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτηθείσα Κριμαία, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. 

Όπως τόνισε, πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων που έχει γίνει ποτέ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και θα χρειαζόταν απλά «μια σπίθα» για να προκληθεί σύγκρουση.

Ο Μπορέλ επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη και προσθέτοντας πως οι 27 της ΕΕ θεωρούν το Κρεμλίνο υπεύθυνο για την υγεία και ασφάλειά του.

Πάντως, παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις, ο Μπορέλ είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα ως προς το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αίτημα για συγχρονισμένες απελάσεις στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας, στον απόηχο των κατηγοριών της Πράγας σε βάρος της Μόσχας πως πράκτορές της εμπλέκονταν σε έκρηξη το 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών.

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικά νοσοκομεία: «Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων του ρωσικού στρατού που έχει γίνει ποτέ στα σύνορα με την Ουκρανία. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί λόγο προβληματισμού όταν αναπτύσσεις πολλά στρατεύματα» είπε ο Μπορέλ. «Μία σπίθα μπορεί να προκύψει εδώ ή εκεί».

Ο ίδιος είπε πως η Ρωσία αναπτύσσει «υλικό κάθε είδους» και «πολέμου» στα σύνορα.

Ο Μπορέλ δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται η εκτίμηση περί 150.000 Ρώσων στρατιωτιών, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που είχε αναφέρει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αντρίι Ταράν, την Τετάρτη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για 110.000.

Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επτά χρόνια συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία, σε μια σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η προσάρτηση έχει καταδικαστεί από την ΕΕ.

Ο Μπορέλ εκτίμησε πως οι σχέσεις με τη Ρωσία γενικότερα δεν βελτιώνονται μα, αντίθετα, οι εντάσεις αυξάνονται σε διαφορετικά μέτωπα, και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Η θέση της Ρωσίας είναι πως η συγκέντρωση στρατευμάτων αποτελεί απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλές από το ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, έχει πει ότι οι κινήσεις στη δυτική Ρωσία εντάσσονται σε πλαίσιο ασκήσεων ετοιμότητας και θα συνεχίζονταν για δύο εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, Euronews

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Νεκρός σε τροχαίο ο 17χρονος ανιψιός του τραγουδιστή Θάνου Ανεστόπουλου