ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ψάχνει… αποκούμπι στη Λιβύη – Ταυτόχρονη επίσκεψη Τσαβούσογλου και Ακάρ

Τουρκία: Ψάχνει… αποκούμπι στη Λιβύη – Ταυτόχρονη επίσκεψη Τσαβούσογλου και Ακάρ
twitter.com

Εκ νέου «δίχτυα» στη Λιβύη ρίχνει η Τουρκία, με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να πραγματοποιούν ταυτόχρονη επίσκεψη στην Τρίπολη.

Τη στιγμή που η Τουρκία μαστίζεται από την οικονομική κατάρρευση και τα σκάνδαλα «σκάνε» κατά ριπάς για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, η Άγκυρα κάνει απέλπιδα προσπάθεια να βρει συμμαχίες και να αλλάξει κάποιες από τις ισορροπίες που ήδη διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το διπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ και Γερμανία για το ζήτημα της Κύπρου, παρά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τατάρ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον Ερντογάν να επενδύσει και πάλι στην πόλωση στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Έτσι, η πλευρά της Τουρκίας φαίνεται πως προσπαθεί και πάλι να ανακτήσει την επιρροή της στη Λιβύη, να επιμείνει στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και να βρει ένα «αποκούμπι» στην ευρύτερη περιοχή καθώς η διεθνής απομόνωση φαίνεται να πλησιάζει με ιδιαίτερα ταχύτατους ρυθμούς.

Για τον λόγο αυτό, τόσο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποιούν επίσκεψη τη Δευτέρα (03.05) στην Τρίπολη. Οι Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λιβύης αλλά και με αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, δηλώντας τη στήριξή τους στις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

«Είμαστε πάντα δίπλα στο λαό της Λιβύης και στις νόμιμες κυβερνήσεις τους κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών τους. Ενόψει των επιθέσεων στην Τρίπολη, η νόμιμη Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα. Ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας. Η υποστήριξη που παρείχαμε απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις αδελφικές διαμάχες και την ανθρώπινη τραγωδία», είπε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ παράλληλα έκανε μια μικρή αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συζήτηση της συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ των δυο χωρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία, τουρισμός, μετακίνηση εκτός νομού, SMS: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα