ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός: Πώς τα νύχια μπορούν να «προδώσουν» την ασθένεια

Koρονοϊός: Πώς τα νύχια μπορούν να «προδώσουν» την ασθένεια

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει δεκάδες διαφορετικά συμπτώματα, που διαφέρουν σε συχνότητα και σοβαρότητα μεταξύ των ασθενών. Ορισμένα από αυτά θεωρούνται κύρια και άλλα δευτερεύοντα, σημειώνουν οι επιστήμονες που ακόμη προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν πλήρως την ασθένεια που άλλαξε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο τη ζωή μας.

Μέχρι στιγμής στις πλέον ασυνήθιστες παρενέργειες έχουν αναφερθεί αλλαγές στη γλώσσα και στο στόμα, δερματικά εξανθήματα κυρίως στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, ακόμη και βραχνάδα στη φωνή. Στη λίστα οι ειδικοί συγκαταλέγουν πλέον ένα ακόμη πιθανό σημάδι ότι μπορεί κάποιος να νόσησε από κορονοϊό: τις βαθιές οριζόντιες γραμμές στα νύχια.


Ο καθηγητής Tιμ Σπέκτορ, κύριος ερευνητής της εφαρμογής Zoe COVID Symptom Study, ανέβασε μια φωτογραφία του φαινομένου στο Twitter, υποδηλώνοντας ότι τα «νύχια COVID» αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο καθώς τα νύχια ανακάμπτουν μετά τη μόλυνση , αναπτύσσονται και παραμένει μία σαφής γραμμή».


Οι βαθιές οριζόντιες γραμμές, οι αυλακώσεις στα νύχια που είναι γνωστές ως γραμμές του Beau μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού ή παλαιότερης ασθένειας, ή έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Σπέκτορ παρατήρησε ότι στους ασθενείς που εμφάνισαν κορονοϊό, οι αυλακώσεις δε συνοδεύονται από ερεθισμό του δέρματος και μοιάζουν αβλαβείς.


Αναφορές περιστατικών που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά υγείας σημείωσαν ότι το φαινόμενο έχει καταγραφεί σε αρκετούς ασθενείς με COVID-19.

Ένας 45χρονος άνδρας παρουσίασε οριζόντιες εγκοπές στα νύχια των χεριών και των ποδιών του – τρεις μήνες πριν διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό. Τα συμπτώματά του διήρκεσαν 10 ημέρες και δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Η δρ. Τάνια Μπλέικερ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων, δήλωσε στη Huffington Post ότι είναι κάτι που οι δερματολόγοι παρακολουθούν και σε ασθενείς με COVID. «Αυτές οι αλλαγές έχουν από καιρό αναγνωριστεί ως γραμμές του Beau και είναι εγκάρσιες εσοχές στα νύχια», λέει. Τείνουν να εμφανίζονται δύο με τρεις εβδομάδες μετά την ασθένεια - και λίγο αργότερα στα νύχια. «Είναι αβλαβή και εξαλείφονται με το χρόνο» προσθέτει.


Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τις γραμμές αυτές στα νύχια που μπορεί να προκύψουν και από άλλες αιτίες και οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα νύχια συνήθως επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση. Για να γίνει αυτό απαιτούνται περίπου έξι μήνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.