ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλογαλλική «ναυμαχία» και συνομιλίες για την αλιεία στη Μάγχη

Τζέρσεϊ
BBC

Αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ συνάντησαν Γάλλους αλιείς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τούς μετά το Brexit, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα.  

.

Δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και δύο γαλλικά σκάφη περιπολούν κοντά στο Τζέρσεϊ- κτήση του βρετανικού Στέμματος στη Μάγχη- ενώ περίπου 60 αλιευτικά (γαλλικά και του Τζέρσεϊ) βρίσκονται στο νησί, στο λιμάνι του Σεν Ελιέρ.

Γάλλοι αλιείς, οργισμένοι για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit, απέπλευσαν την Πέμπτη σε έναν στολίσκο με προορισμό το νησί Τζέρσεϊ για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία.

Τουλάχιστον ένα από τα γαλλικά αλιευτικά μπήκε στο λιμάνι και τοποθετήθηκε για λίγο μπροστά από ένα φορτηγό/ φέρι που συνδέει τα νησιά με τη βρετανική ενδοχώρα.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει ψυχραιμία για το θέμα.

Το νησί είναι περίπου 23 χλμ από τις γαλλικές ακτές και 140 χλμ από τις ακτές της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ είπε ότι το νησί είχε βγάλει νέες άδειες αλιείας, σύμφωνα με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, που περιλαμβάνει νέους όρους για τους έχοντες άδεια.

Αυτό εξόργισε τα πληρώματα των γαλλικών αλιευτικών και τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι οι νέοι όροι έχουν επιβληθεί μονομερώς και χωρίς συζήτηση και περιλαμβάνουν άδικους περιορισμούς στα γαλλικά αλιευτικά.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στέλνει δύο σκάφη του ναυτικού για να «παρακολουθούν την κατάσταση»: Το HMS Severn, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στα ανοιχτά των αγγλικών ακτών, και το HMS Tamar. Τα δύο σκάφη κατέφθασαν στα ανοιχτά του Τζέρσεϊ το πρωί της Πέμπτης.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την «ακλόνητη στήριξή του» προς το Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο νησί της Μάγχης, σε απόσταση 22 χλμ από τη Γαλλία. Όπως είπε, οποιοδήποτε μπλόκο από γαλλικά σκάφη θα ήταν «εντελώς αδικαιολόγητο».

Οι νέοι κανόνες περί αλιείας, που τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ στο πλαίσιο της UK-EU Trade and Cooperation Agreement (TCA) επιτάσσουν τα γαλλικά σκάφη να δείχνουν πως έχουν ιστορικό αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ωστόσο οι γαλλικές αρχές λένε πως «νέα τεχνικά μέτρα» για την αλιεία στα ανοιχτά των νησιών της Μάγχης δεν έχουν επικοινωνηθεί στην ΕΕ, κάτι που τα καθιστά «άκυρα».

Οι Γάλλοι αλιείς διαμαρτύρονται πως εμποδίζονται να δραστηριοποιούνται σε βρετανικά ύδατα εξαιτίας δυσκολιών στην απόκτηση αδειών.

Στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ, οι Γάλλοι πρέπει να δείχνουν ιστορικό αλιείας στην περιοχή για να λαμβάνουν άδεια για τα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ωστόσο έχει υποστηριχθεί πως εισήχθησαν επιπλέον απαιτήσεις χωρίς ενημέρωση.

Το 95% του ρεύματος του Τζέρσεϊ προέρχεται μέσω υποθαλασσίων καλωδίων από τη Γαλλία, και η απειλή διακοπής προήλθε από την υπουργό Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντάν.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα τρόμου για πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια - Τη λήστεψαν και τη βασάνισαν