ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικά πολεμικά περιπολούν στο Τζέρσεϊ κατόπιν γαλλικών απειλών για τα δικαιώματα αλιείας

HMS Severn
Royal Navy

Δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας περιπολούν στα ύδατα γύρω από το Τζέρσεϊ - ένα από τις Αγγλονορμανδικές Νήσους, κτήση του βρετανικού Στέμματος- εν μέσω προβληματισμών για ένα πιθανό μπλοκάρισμα της περιοχής από γαλλικά σκάφη, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τα δικαιώματα στην αλιεία μετά το Brexit.

H Γαλλία έχει απειλήσει να κόψει το ρεύμα στο νησί, που άρχισε να εκδίδει άδειες σε γαλλικά σκάφη στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ψαράδες που υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματά τους περιορίζονται αδίκως πρόκειται να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο λιμάνι του Σεν Ελιέρ στο Τζέρσεϊ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στέλνει δύο σκάφη του ναυτικού για να «παρακολουθούν την κατάσταση»: Το HMS Severn, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στα ανοιχτά των αγγλικών ακτών, και το HMS Tamar. Τα δύο σκάφη κατέφθασαν στα ανοιχτά του Τζέρσεϊ το πρωί της Πέμπτης.

Τα πλοία χρησιμοποιούνται για προστασία αλιευτικών ζωνών, με επιβιβάσεις σε σκάφη για τη διενέργεια επί τόπου ελέγχων.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την «ακλόνητη στήριξή του» προς το Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο νησί της Μάγχης, σε απόσταση 22 χλμ από τη Γαλλία. Όπως είπε, οποιοδήποτε μπλόκο από γαλλικά σκάφη θα ήταν «εντελώς αδικαιολόγητο».

Νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Επικεφαλής Υπουργό του Τζέρσεϊ και υπουργό Εξωτερικών Ίαν Γκορστ, και τόνισε την άμεση ανάγκη για αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τζέρσεϊ και Γαλλίας. Ο Γκορστ είπε στο BBC πως οι γαλλικές απειλές ήταν «δυσανάλογες», ωστόσο περίμενε «ειρηνική διαμαρτυρία» από τους ψαράδες.

Όπως είπε, το Τζέρσεϊ εξέλαβε «πολύ σοβαρά» την απειλή μπλοκαρίσματος του λιμανιού, ωστόσο επέμεινε ότι η επίλυση θα γινόταν μέσω της διπλωματίας.

Ο Ντιμίτρι Ρογκόφ, επικεφαλής των αλιέων στη Νορμανδία, είπε ότι το σκάφη δεν θα επιχειρούσαν να αποκλείσουν το Σεν Ελιέρ και θα επέστρεφαν στη Γαλλία το απόγευμα, όπως μετέδωσε το AFP.

Οι νέοι κανόνες περί αλιείας, που τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ στο πλαίσιο της UK-EU Trade and Cooperation Agreement (TCA) επιτάσσουν τα γαλλικά σκάφη να δείχνουν πως έχουν ιστορικό αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ωστόσο οι γαλλικές αρχές λένε πως «νέα τεχνικά μέτρα» για την αλιεία στα ανοιχτά των νησιών της Μάγχης δεν έχουν επικοινωνηθεί στην ΕΕ, κάτι που τα καθιστά «άκυρα».

Οι Γάλλοι αλιείς διαμαρτύρονται πως εμποδίζονται να δραστηριοποιούνται σε βρετανικά ύδατα εξαιτίας δυσκολιών στην απόκτηση αδειών.

Στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ, οι Γάλλοι πρέπει να δείχνουν ιστορικό αλιείας στην περιοχή για να λαμβάνουν άδεια για τα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ωστόσο έχει υποστηριχθεί πως εισήχθησαν επιπλέον απαιτήσεις χωρίς ενημέρωση.

Το Τζέρσεϊ μπορεί να εκδίδει άδειες και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα όλα τα αλιευτικά έπρεπε να έχουν άδεια για να επιχειρούν εκεί. Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ παρείχε 41 άδειες σε γαλλικά αλιευτικά που είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία που επιτρέπει τον εντοπισμό τους. Ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η λίστα των εγκεκριμένων σκαφών ήρθε μαζί με επιπλέον απαιτήσεις που δεν είχαν συζητηθεί και για τις οποίες δεν υπήρξε ενημέρωση.

Το 95% του ρεύματος του Τζέρσεϊ προέρχεται μέσω υποθαλασσίων καλωδίων από τη Γαλλία, και η απειλή διακοπής προήλθε από την υπουργό Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντάν.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τα «πρόβατα» τρώνε τους «γκρίζους λύκους» -Κόλαφος για Ερντογάν, Μπαχτσελί οι δημοσκοπήσεις