ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλογαλλική «ναυμαχία» στη Μάγχη:Διαμαρτυρία Γάλλων ψαράδων παρουσία αγγλικών-γαλλικών πολεμικών

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία
AP

Γάλλοι αλιείς, οργισμένοι για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit, απέπλευσαν την Πέμπτη σε έναν στολίσκο με προορισμό το νησί Τζέρσεϊ για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία.  

Ο Ούγκο Λεχαμπί, αντιπρόσωπος της τοπικής ένωσης αλιέων της Νορμανδίας, που βοήθησε στη διοργάνωση της διαμαρτυρίας της Πέμπτης, είπε ότι ο γαλλικός στολίσκος δεν θα προσπαθούσε να παρεμποδίσει την πρόσβαση στους λιμένες του νησιού ή να εμποδίσει τα τοπικά αλιευτικά να ψαρέψουν.

«Σκοπός είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τα περιοριστικά μέσα που επιβλήθηκαν» είπε στο Reuters μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας πως αναμένει ο στολίσκος να επιστρέψει πίσω στα λιμάνια του μέχρι το τέλος της ημέρας. «Δεν είναι αποκλεισμός» είπε. «Δεν είναι σκοπός μας να σπάσουμε πράγματα».

Τουλάχιστον ένα από τα γαλλικά αλιευτικά μπήκε στο λιμάνι και τοποθετήθηκε για λίγο μπροστά από ένα φορτηγό/ φέρι που συνδέει τα νησιά με τη βρετανική ενδοχώρα.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει ψυχραιμία για το θέμα. Αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ είπαν ότι θα είχαν αργότερα συνάντηση με τους διαμαρτυρόμενους αλιείς για να συζητήσουν το ζήτημα.

Η ιστοσελίδα marinetraffic.com έδειχνε περίπου 25 γαλλικά σκάφη στα ανοιχτά του λιμανιού Σεν Ελιέρ στο Τζέρσεϊ το πρωί της Πέμπτης.

Η ίδια ιστοσελίδα έδειχνε ότι ένα από τα δύο βρετανικά σκάφη που απεστάλησαν στο νησί, το HMS Tamar, βρισκόταν περίπου 6 χλμ νοτιοδυτικά του στολίσκου. Το άλλο, HMS Severn, ήταν περίπου 9 χλμ δυτικά. Κανένα από τα δύο δεν φαινόταν να κινείται προς τον γαλλικό στολίσκο.

Η Γαλλία απέστειλε από πλευράς της και αυτή δύο περιπολικά. Το marinetraffic.com έδειχνε ότι το ένα εξ αυτών, το Athos, ήταν σε απόσταση περίπου 20 χλμ νοτιοανατολικά του Τζέρσεϊ και τουλάχιστον 20 χλμ μακριά από τα δύο βρετανικά σκάφη.

Το νησί είναι περίπου 23 χλμ από τις γαλλικές ακτές και 140 χλμ από τις ακτές της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ είπε ότι το νησί είχε βγάλει νέες άδειες αλιείας, σύμφωνα με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, που περιλαμβάνει νέους όρους για τους έχοντες άδεια.

Αυτό εξόργισε τα πληρώματα των γαλλικών αλιευτικών και τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι οι νέοι όροι έχουν επιβληθεί μονομερώς και χωρίς συζήτηση και περιλαμβάνουν άδικους περιορισμούς στα γαλλικά αλιευτικά.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα τρόμου για πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια - Τη λήστεψαν και τη βασάνισαν