ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ιερουσαλήμ: Έξαρση βίας και διεθνής ανησυχία για τις νέες εντάσεις Ισραήλ- Παλαιστινίων

Γάζα
AP

Εκκλήσεις για ηρεμία και αποκλιμάκωση των εντάσεων απευθύνονται προς τους εμπλεκόμενους της πρόσφατης κρίσης στην Ιερουσαλήμ, μετά από ημέρες έντασης και ταραχών που οδήγησαν σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και επιθέσεις αντιποίνων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Γάζα.  

ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει και από τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις το συντομότερο δυνατόν. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν εκτοξεύσει πάνω από 300 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από το βράδυ της Δευτέρας.

Το Ισραήλ, από πλευράς του, έχει πει πως τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα έχουν χτυπήσει 130 στόχους, ενώ αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας λένε ότι 26 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Δύο άτομα έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς κατά της Ασκελόν στο Ισραήλ, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι έδρασε για να υπερασπιστεί το τέμενος του Αλ Άκσα από την ισραηλινή «επιθετικότητα και τρομοκρατία», αφού σημειώθηκαν στον χώρο συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων τη Δευτέρα που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι η Χαμάς είχε «περάσει την κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον της Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, και ότι το Ισραήλ θα αντιδρούσε «με μεγάλη δύναμη».

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί η χειρότερη έξαρση βίας στην Ιερουσαλήμ από το 2017. Λαμβάνει χώρα εν μέσω οργής μεταξύ των Παλαιστινίων για τις επαπειλούμενες εξώσεις οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από Εβραίους εποίκους, και μετά από έναν μήνα εντάσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κυρίως αραβικό τμήμα της πόλης.

Καταλύτες για τις πρόσφατες εξελίξεις είναι η σκληρή στάση της ισραηλινής αστυνομίας απέναντι στους Παλαιστίνιους κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν και αμφιλεγόμενες ενέργειες στα ισραηλινά δικαστήρια για εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Η βία δεν φάνηκε να υποχωρεί τη νύχτα με τους ήχους παλαιστινιακών ρουκετών και ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων να ηχούν στην περιοχή και το πρωί της Τρίτης.

Ρουκέτες έπεσαν σε σπίτια στην πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ. Δύο Ισραηλινές σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Η Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά της Ασκελόν σε αντίποινα για ένα ισραηλινό πλήγμα στο σπίτι ενός κορυφαίου διοικητή της. Επίσης απείλησε να μετατρέψει την πόλη «σε κόλαση» εάν στοχευθούν Παλαστίνιοι άμαχοι.

Πηγή της Χαμάς είπε στο BBC πως πάνω από 300 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στη Γάζα από τις 18.00 τη Δευτέρα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν επίσης ότι εκτοξεύτηκαν 300 και ότι πάνω από το 90% εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα Iron Dome. Επίσης, όπως είπαν, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν 130 «στόχους τρομοκρατών» στη Γάζα τη νύχτα, μεταξύ των οποίων δύο σήραγγες που είχαν σκαφτεί κάτω από τα σύνορα με το Ισραήλ, μια εγκατάσταση πληροφοριών της Χαμάς και χώροι κατασκευής όπλων και αποθήκες.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, είχαν σκοτωθεί στα ισραηλινά πλήγματα, και πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρθηκε, μια 59χρονη γυναίκα και ο ανάπηρος γιος της είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση το πρωί της Τρίτης.

Το βράδυ της Δευτέρας επτά μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο Μπέιτ Χανούν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν πως τουλάχιστον 15 εκ των νεκρών ήταν μέλη ομάδων ανταρτών και ότι οι άλλοι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε παλαιστινιακές ρουκέτες που αστόχησαν.

Σε εκκλήσεις για αποκλιμάκωση έχουν προβεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζεν Ψάκι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, τον προβληματισμό του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, καταδικάζοντας «όλες τις υποκινήσεις βίας και εθνικού διχασμού και προκλήσεων».

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που στραγγαλίστηκε - Τα κίνητρα των δραστών