ΚΟΣΜΟΣ

«Μαραθώνιος» της Τουρκίας για να εκμεταλλευτεί διπλωματικά την κρίση στην Ιερουσαλήμ

Γάζα
AP

Σε ένα διπλωματικό «μαραθώνιο» επιδίδεται η Τουρκία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ιερουσαλήμ για να προσεγγίσει αραβικές και μουσουλμανικές γενικότερα χώρες, επιδιώκοντας συσπείρωσή τους υπό την αιγίδα της απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «ισραηλινή επιθετικότητα» απέναντι στους Παλαιστινίους.  

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Άγκυρας για επαναπροσέγγιση χωρών με τις οποίες οι σχέσεις της είχαν ψυχρανθεί, αξιοποιώντας ως μέσο για αυτό τον «παραδοσιακό αντίπαλο», το Ισραήλ, με το οποίο κάποιες αραβικές χώρες είχαν αρχίσει να θερμαίνουν τις σχέσεις τους- και ενώ οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ παραμένουν σε κακό σημείο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και τον εμίρη του Κουβέιτ στις 10 Μαΐου, καθώς και με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι του Κατάρ και τον βασιλιά της Μαλαισίας στις 11 Μαΐου, με θέμα την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τις συνομιλίες ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για να σταματήσουν οι «απεχθείς» επιθέσεις του Ισραήλ. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των κοινών προσπαθειών της Τουρκίας και του Κατάρ για να κινητοποιήσουν τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινή γνώμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Ερντογάν είπε στον βασιλιά της Μαλαισίας πως θα έπρεπε να υπάρχει «μια καρδιά και μια φωνή» απέναντι στην «καταπίεση των Παλαιστινίων.

Επίσης, υπογραμμίζοντας πως οι «απάνθρωπες» επιθέσεις του Ισραήλ στο Αλ Άκσα και στους Παλαιστινίους αφορούν όλους τους Μουσουλμάνους, ζήτησε συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζήτησε τη Δευτέρα τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από το Ιράν, την Αλγερία, το Πακιστάν, αλλά και τη Ρωσία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός μίλησε και με τον Παλαιστίνιο και τον Τυνήσιο ομόλογό του, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συζητώντας βήματα σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ (στο πλαίσιο απόπειρας αναθέρμανσης των σχέσεων και με τη Σαουδική Αραβία) στις 11 Μαΐου, ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνικές συζητήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία επιδίδεται σε μια κούρσα προσέγγισης της Αιγύπτου, με την οποία οι σχέσεις της ήταν «παγωμένες» τα τελευταία χρόνια, υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με τη Λιβύη και τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας- Καΐρου για την ΑΟΖ, η οποία διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως το Ισραήλ έχει την «κύρια ευθύνη για την κλιμάκωση των γεγονότων στα παλαιστινιακά εδάφη».

«Είναι ξεκάθαρο πως οι επιθετικές και προκλητικές πολιτικές του Ισραήλ δεν θα συνεισφέρουν στις προσπάθειες προς τον τερματισμό της βίας και την επικράτηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης στη Μέση Ανατολή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου- ενώ υποστηρίζεται πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα αντιληφθεί πως «η άνευ διακρίσεων και δυσανάλογη χρήση ισχύος δεν μπορεί να καταστείλει τα νόμιμα δικαιώματα και απαιτήσεις» των Παλαιστινίων.

Σημειώνεται πως και ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την Τρίτη τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, για την οποία κατηγόρησε τις ισραηλινές ενέργειες απέναντι στους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ.

Η Αίγυπτος καταδίκασε και αυτή τις «καταπιεστικές ισραηλινές πρακτικές», όπως είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, ενώ ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που είχε επείγουσα συνάντηση στη Τζέντα, επιδοκίμασε τη στάση των Παλαιστινίων στην Ισραήλ και την αντίδρασή του στις «ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιερών χώρων».

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, Reuters, Daily Sabah, Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη των δραστών – Συγκροτήθηκε ομάδα 20 αστυνομικών