ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ: Τρίτη Ισραηλινή νεκρή στη σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς

Γάζα
AP

Τον θάνατο μιας τρίτης Ισραηλινής είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλης κλίμακας επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Γάζας εναντίον του Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης.  

Όπως μετέδωσε η Haaretz, η γυναίκα σκοτώθηκε στο προάστιο Ρισόν Λεζιγιόν όταν σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε κτίριο.

Οκτώ Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση με ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ- τέσσερις στο Χολόν και τέσσερις στο Γκιβαταγίμ, προάστιο του Τελ Αβίβ.

Λόγω της «βροχής» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς τον αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Επίσης, ένας αγωγός μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV. Η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ενέργειας της Ασκελόν δεν διαταράχθηκε.

Η οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν η απάντησή της για την καταστροφή, από το ισραηλινό στρατό, ενός πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της.

Μια πολυκατοικία ύψους 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι ένοικοι του κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι εκτόξευσε 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από το βράδυ της Δευτέρας προς το ισραηλινό έδαφος, από διάφορες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η πιο σοβαρή έξαρση συγκρούσεων από το 2019 μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων οργανώσεων στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα έλαβε χώρα μετά από συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Οι εντάσεις στην πόλη ήταν αυξημένες κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν, με σποραδικές ταραχές και πιθανές εξώσεις Παλαιστινίων από σπίτια που διεκδικούν Εβραίοι έποικοι στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης.

H σύγκρουση φαίνεται κλιμακώνεται όλο και περισσότερο, με 28 Παλαιστινίους να έχουν βρει τον θάνατο από τα ισραηλινά πλήγματα και τρεις πλέον Ισραηλινές να έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Στο μεταξύ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπως έγινε γνωστό από πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους πιστούς όλου του κόσμου, πρέπει να είναι ένας τόπος συνύπαρξης», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ψάκι υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Η Ουάσινγκτον επικεντρώνει όμως τώρα τις προσπάθειές της στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καταδίκασε και αυτός τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, λέγοντας ότι πρέπει να τερματιστούν αμέσως. «Η επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτη και πρέπει να τελειώσει αμέσως. Το Ισραήλ έχει σε αυτήν την περίπτωση το δικαίωμα αυτοάμυνας. Αυτή η κλιμάκωση της βίας δεν μπορεί ούτε να γίνει ανεκτή ούτε αποδεκτή», έγραψε ο Μάας σε μηνυμα του στο Twitter.

Με πληροφορίες από Haaretz, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 20χρονης Καρολίνας – Τους παρακαλούσαμε να μην μας κάνουν κακό