ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ιερουσαλήμ, «φωτιά» στη Γάζα: Χαμάς και Ισραήλ ανταλλάσσουν χτυπήματα

Γάζα
AP

Το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές του επιθέσεις στη Γάζα την Τρίτη, καθώς καταιγισμοί από ρουκέτες έπλητταν ισραηλινές πόλεις για δεύτερη ημέρα, σε μια σύγκρουση που κλιμακώνεται όλο και περισσότερο, με 28 Παλαιστινίους και δύο Ισραηλινές να έχουν σκοτωθεί.  

Η πιο σοβαρή έξαρση συγκρούσεων από το 2019 μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων οργανώσεων στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα έλαβε χώρα μετά από συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Οι εντάσεις στην πόλη ήταν αυξημένες κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν, με σποραδικές ταραχές και πιθανές εξώσεις Παλαιστινίων από σπίτια που διεκδικούν Εβραίοι έποικοι στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα κλιμάκωνε τις επιθέσεις στη Γάζα, απέναντι στην έξαρση των επιθέσεων με ρουκέτες.

«Ως συμπέρασμα της αξιολόγησης της κατάστασης, αποφαδίστηκε πως τόσοη ένταση των επιθέσεων όσο και η συχνότητά τους θα αυξηθούν» είπε σε δήλωσή του.

Εντός μικρού χρονικού διαστήματος το Ισραήλ ενέτεινε τα αεροπορικά πλήγματα μέσα και γύρω από τη Γάζα, είπε μάρτυρας που μίλησε στο Reuters, με καπνούς να υψώνονται πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε πως τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, είχαν σκοτωθεί και 152 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων από τότε που η Χαμάς άρχισε τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από το 2014.

Η εθνική υπηρεσία άμεσης βοήθειας του Ισραήλ ανέφερε ότι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με ρουκέτες στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αμφισβητεί τους ισχυρισμούς περί απωλειών στη Γάζα, λέγοντας ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 20 μαχητές της Χαμάς, και το ένα τρίτο από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτόξευσαν οι μαχητές είχαν αστοχήσει, προκαλώντας απώλειες Παλαιστινίων αμάχων.

Σε μια γειτονιά της Γάζας ισραηλινός πύραυλος εξερράγη μέσα σε διαμέρισμα σε πολυώροφο κτίριο, σκοτώνοντας τρία μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η αστυνομία είπε ότι πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν από επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, αν και οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι αεράμυνές τους αναχαίτιζαν περίπου το 90% των εκτοξεύσεων.

Η Χαμάς είπε ότι σε μια ομοβροντία των πέντε λεπτών και μόνο εξαπέλυσε 137 ρουκέτες κατά της Ασκελόν και της Ασντόντ, και οι δύο νότια του Τελ Αβίβ, όπου πολλά σπίτια έπιασαν φωτιά και επλήγη ένα σχολείο, το οποίο ήταν άδειο.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Γάζας, ενώ αξιωματούχοι έλεγαν πως αποστέλλονταν ενισχύσεις πεζικού και τεθωρακισμένων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, κάποια από τα μέλη του οποίου έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το τελευταίο έτος, το κατηγόρησε για «ανεύθυνες, χωρίς διάκριση» επιθέσεις στη Γάζα και υποστήριξε πως ευθύνεται για την «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ιερουσαλήμ.

Στο Ισραήλ έχουν επίσης σημειωθεί διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων, κάποιες εκ των οποίων βίαιες, μεταξύ της αραβικής μειονότητάς του. Στην πόλη Λοντ, μάρτυρες που μίλησαν σε ισραηλινά ΜΜΕ είπαν ότι ένας ή δύο ένοπλοι Εβραίοι πυροβολούσαν εναντίον εξαγριωμένων Αράβων, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δύο. Οι αναφορές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, και η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για το θέμα.

Τη Δευτέρα πάνω από 300 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στο τέμενος Αλ Άκσα σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, η οποία ανέφερε ότι είχε 21 τραυματίες.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους της Καρολίνας - Από εκεί μπήκαν στο σπίτι