ΚΟΣΜΟΣ

Στα όρια η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς: Συνεχίζεται η σφοδρή ανταλλαγή πληγμάτων, δεκάδες οι νεκροί

Πλήγμα από ρουκέτα, Ισραήλ
AP

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κλιμακώθηκαν την Τετάρτη, με τουλάχιστον 35 νεκρούς στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ, στις σκληρότερες ανταλλαγές πληγμάτων που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια.  

Το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα το πρωί της Τετάρτης, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ομοβροντίες ρουκετών στο Τελ Αβίβ και τη Μπιρσίμπα.

Ένα πολυώροφο κτίριο στη Γάζα κατέρρευσε και άλλο ένα υπέστη σοβαρές ζημιές, αφού χτυπήθηκαν από επανειλημμένα ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ ανέφερε πως τα μαχητικά του είχαν στοχεύσει και σκοτώσει πολλαπλούς ηγέτες των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς νωρίς την Τετάρτη. Στο πλαίσιο άλλων πληγμάτων στοχοποιήθηκαν χώροι εκτόξευσης ρουκετών, γραφεία της Χαμάς και τα σπίτια ηγετών της οργάνωσης.

Το πρωί της Τετάρτης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως αναχαίτισαν ένα drone που περνούσε από τη Γάζα στην ισραηλινή επικράτεια. Επίσης, η αστυνομία είπε το πρωί της Κυριακής πως εκατοντάδες μασκοφόροι έριχναν πέτρες και αντικείμενα εναντίον αστυνομικών στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς ανέφερε πως τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα έχουν καταστρέψει όλα τα κτίρια της τοπικής αστυνομίας στην παράκτια ζώνη.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε πως από τότε που άρχισε η κλιμάκωση περίπου 850 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί κατά του Ισραήλ. Περίπου το 85%-90% εξ αυτών έχουν αναχαιτιστεί από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν χτυπήσει περίπου 500 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, και σκοπεύουν να χτυπήσουν υπόγειους στόχους. Τεθωρακισμένα και αλεξιπτωτιστές προετοιμάζονται «σύμφωνα με επιχειρησιακά σχέδια που έχουν εγκριθεί για πόλεμο στη Γάζα από πέρυσι».

Πρόκειται για τη σκληρότερη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα, και έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία πως η κατάσταση θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου.

Στη Γάζα σπίτια συγκλονίζονταν και ο ουρανός φωτιζόταν από τις ισραηλινές επιθέσεις, τις εκτοξευόμενες αεράμυνες και τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας που τις αναχαίτιζαν. Τουλάχιστον 30 εκρήξεις ακούστηκαν μέσα σε μερικά λεπτά λίγο μετά την αυγή την Τετάρτη.

Ισραηλινοί έτρεχαν σε καταφύγια ή έπεφταν να καλυφθούν σε πεζοδρόμια σε κοινότητες κατά μήκος της ακτής (σε απόσταση άνω των 70 χλμ), με ήχους εκρήξεων και αναχαιτίσεων να ακούγονται στο νότιο Ισραήλ.

Στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου ζουν Άραβες και Εβραίοι, δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπεσε σε όχημα στην περιοχή. Σημειώνεται πως στη Λοντ έχουν σημειωθεί βίαιες διαμαρτυρίες σχετικά με τη βία στη Γάζα και τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λοντ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε 210 ρουκέτες εναντίον της Μπιρσίμπα και του Τελ Αβίβ σε αντίποινα στον βομβαρδισμό των πολυώροφων κτιρίων στη Γάζα. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είπαν πως περίπου το 1/3 των ρουκετών είχαν αστοχήσει πέφτοντας εντός της Γάζας.

Στο Ισραήλ, η στοχοποίηση του Τελ Αβίβ αποτέλεσε μια νέα πρόκληση στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από το Ισραήλ όχο και από τις ΗΠΑ.

Η έξαρση βίας λαμβάνει χώρα μετά από εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν, με συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών στο τέμενος Αλ Άκσα. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν λόγω μιας ακρόασης σε δικαστήριο στο πλαίσιο υπόθεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης, έξαρση βίας σημειώθηκε και στη Δυτική Όχθη, όπου ένας 26χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στη Χεβρώνα.

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται τέλος στη βία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει πως οι αντίπαλοι θα πληρώσουν «πολύ βαρύ» τίμημα για τις ρουκέτες, που έφτασαν στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Ισραήλ για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» (η οποία έχει να κάνει με τον πόλεμο του 1967, όταν ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την Ανατολική Ιερουσαλήμ).

Οι εχθροπραξίες έκαναν τους πολιτικούς αντιπάλους του Νετανιάχου να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα τον ανέτρεπε μετά τις εκλογές της 23 Μαρτίου, οι οποίες δεν οδήγησαν σε ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, κάποια από τα μέλη του οποίου έχουν προβεί σε προσέγγιση με το Ισραήλ κατά την προηγούμενη χρονιά, το κατηγόρησε για «ανεύθυνες, άνευ διακρίσεων» επιθέσεις, στη Γάζα και για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς ονόμασε τις επιθέσεις με ρουκέτες «Σπαθί της Ιερουσαλήμ» επιδιώκοντας να περιθωριοποιήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και να παρουσιαστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανιγιέ, είπε ότι το Ισραήλ είχε «πυροδοτήσει φωτιά στην Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα και οι φλόγες εξαπλώθηκαν στη Γάζα, οπότε είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες».

Ο Χανιγιέ είπε πως Κατάρ, Αίγυπτος και ΟΗΕ είναι σε επαφή, ζητώντας ψυχραιμία, μα το μήνυμα της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν «αν θέλουν να κλιμακώσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν θέλουν να σταματήσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη».

Το Ισραήλ έχει στείλει 80 μαχητικά να βομβαρδίσουν τη Γάζα και έχει ενισχύσει με πεζικό και τεθωρακισμένα τα άρματα μάχης που ήδη έχουν παραταχθεί στα σύνορα, φέρνοντας μνήμες της τελευταίας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα το 2014. Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Γάζας είχαν σκοτωθεί στον επτά εβδομάδων πόλεμο που ακολούθησε, καθώς και 73 Ισραηλινοί, ενώ χιλιάδες σπίτια είχαν καταστραφεί.

Με πληροφορίες από Reuters, Haaretz

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους της Καρολίνας - Από εκεί μπήκαν στο σπίτι