ΚΟΣΜΟΣ

Εκτιμήσεις για πιθανή κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς την Πέμπτη

Γάζα
AP

Ανώτερος Ισραηλινός πολιτικός αξιωματούχος δήλωσε το βράδυ της Τρίτης πως «εκτός κάποιου απροόπτου- έκπληξης», θα μπορούσε να αναμένεται κατάπαυση πυρός με τη Γάζα την Πέμπτη.  

Όπως γράφει η Haaretz, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα λήξουν εντός μερικών ημερών, καθώς τόσο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όσο και η Χαμάς φαίνονται να έχουν επιτύχει τους στόχους τους.

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποσαφήνισε την Τρίτη πως δεν έχει ακόμα σκοπό να σταματήσει την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

«Θα συνεχίσουμε για όσο είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκαταστήσουμε την ηρεμία για όλους τους πολίτες του Ισραήλ» είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αεροπορική βάση. «Είμαι βέβαιος πως όλοι οι εχθροί γύρω μας βλέπουν το τίμημα της επιθετικότητας εναντίον μας και θα πάρουν και αυτοί το μάθημα».

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία βλέπει τρεις πιθανές οδούς για κατάπαυση πυρός: Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ή μονομερή κατάπαυση πυρός από το Ισραήλ, μια κίνηση που πιθανώς θα ακολουθούσε και η Χαμάς.

Ισραηλινές πηγές εκτιμούν πως η Χαμάς έχει ήδη επιτύχει πολλούς από τους κύριους στόχους της: Να αναδειχθεί ως υπερασπιστής του τεμένους Αλ Άκσα, να ενισχύσει τη θέση της στη Δυτική Όχθη και να βοηθήσει τον επικεφαλής της, Γιαχία Σινβάρ, να διαδεχθεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούν Αμπάς, στον απόηχο της πρόσφατης ακύρωσης των εκλογών της Αρχής.

Με πληροφορίες από Haaretz

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές πηγές: H E.E. ανοίγει σύνορα στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες