ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων: Μακριά ακόμα η κατάπαυση του πυρός

Γάζα
AP

Το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα και Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχιζαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών την Τετάρτη, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη περί επικείμενης κατάπαυσης του πυρός, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της βίας.  

Σύμφωνα με το Reuters, η ισραηλινή ηγεσία ανέφερε πως συνέχιζαν την επίθεση κατά της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ωστόσο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων παραδέχτηκε πως, με 12.000 ρουκέτες και όλμους στο οπλοστάσιο των οργανώσεων στη Γάζα, «έχουν ακόμα αρκετές ρουκέτες να ρίξουν».

Δύο εργάτες από την Ταϊλάνδη σκοτώθηκαν και επτά άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα την Τρίτη σε ισραηλινό αγρόκτημα μόλις πέρα από τα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε η αστυνομία. Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβαν την ευθύνη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι 50 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν τη νύχτα από τη Γάζα, με σειρήνες να ηχούν στην πόλη Ασντόντ, νότια του Τελ Αβίβ, και σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Ιατρικοί αξιωματούχοι στη Γάζα είπαν ότι έχουν σκοτωθεί 217 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 63 παιδιά, και πάνω από 1.400 τραυματίστηκαν από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου. Οι ισραηλινές αρχές έχουν πει ότι 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

Σε μια επίθεση διάρκειας 25 λεπτών τη νύχτα, 52 ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν σήραγγες της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.Όπως είπαν, 40 στόχοι χτυπήθηκαν κατά την επιχείρηση.

Περίπου 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ των οποίων έξι νοσοκομεία και εννιά κέντρα υγείας, από τότε που άρχισε η σύγκρουση, σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περίπου 48.000 από τους 52.000 εκτοπισμένους έχουν πάει σε 58 σχολεία του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ είπε πως πάνω από 3.450 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί εναντίον του από τη Γάζα, κάποιες εκ των οποίων έπεσαν στην ίδια τη Γάζα και άλλες καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Οι μαχητές που έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρθηκε, φτάνουν τους 160.

Η Γαλλία ζήτησε την Τρίτη ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βία, ενώ διπλωμάτες ανέφεραν πως οι ΗΠΑ είπαν στο συμβούλιο πως μια «δημόσια δήλωση αυτή τη στιγμή» δεν θα βοηθούσε να καταλαγιάσει η κρίση.

«Στόχος μας είναι να δοθεί τέλος σε αυτή τη διένεξη. Θα αξιολογούμε μέρα με τη μέρα ποια είναι η σωστή προσέγγιση. Συνεχίζει να ισχύει πως οι διακριτικές, έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις αποτελούν τακτικά την προσέγγισή μας αυτή τη στιγμή» είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η Αίγυπτος και διαμεσολαβητές του ΟΗΕ ενέτειναν επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες, και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει το θέμα της βίας την Πέμπτη.

Η Γερμανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός και προσέφερε περισσότερη βοήθεια για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πριν τις συνομιλίες στην ΕΕ.

Έξαρση συγκρούσεων έλαβε χώρα επίσης και στη Δυτική Όχθη, όπου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που προσπάθησε να τους επιτεθεί με όπλο και εκρηκτικά την Τρίτη. Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις σε διαμαρτυρία στη Δυτική Όχθη, είπαν αξιωματούχοι του χώρου της υγείας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στρατιώτες του δέχτηκαν πυρά, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο εξ αυτών, και ανταπέδωσαν.

Ισραηλινό κανάλι, επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, ανέφερε πως η Αίγυπτος, μέσω «μυστικών διαύλων» είχε προτείνει να σταματήσουν οι συγκρούσεις Ισραήλ- Γάζας το πρωί της Πέμπτης.

Ο Εζάτ Ελ Ρεσίκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στο Κατάρ, εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη, όπου έλεγε πως οι αναφορές ότι συμφωνήθηκε τέτοια κατάπαυση του πυρός ήταν αναληθείς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη πως οι επιθέσεις του Ισραήλ «θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ηρεμία» για όλους τους πολίτες του.

Ο Νετανιάχου είπε πως τα πλήγματα του Ισραήλ είχαν «πάει τη Χαμάς πίσω χρόνια»- κάτι που κάποιοι Ισραηλινοί σχολιαστές εξέλαβαν ως προαναγγελία κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, όταν θα είναι σε θέση να ανακηρύξει νίκη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Σβήνει» η προσωπική διαφορά - Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις