ΚΟΣΜΟΣ

Σεντάτ Πεκέρ: Ποιος ειναι ο «νονός» της μαφίας που «εξυπηρετεί» (;) τον Ερντογάν

Σεντάτ Πεκέρ
Ο αρχιμαφιόζος της Τουρκίας

Τα βίντεο του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ συγκλονίζουν εδώ και εβδομάδες την Τουρκία. Οι αποκαλύψεις του για στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, πρώην και νυν μέλη της κυβέρνησης, ειναι διαρκείς και προκαλούν τριγμούς στο κατεστημένο της Άγκυρας. Ο γραφικός για κάποιους, «χρήσιμος» για άλλους βαρόνος του εγκλήματος πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της γείτονος και αν δεν συλληφθεί σύντομα δεν πρόκειται να σταματήσει το τσουνάμι των καταγγελιών για την τουρκική ελίτ. 

Ένας υπερεθνικιστής αρχιμαφιόζος, ο οποίος διατηρούσε επί δεκαετίες σχέσεις με την ελίτ της Τουρκίας, έχει κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση Ερντογάν. Με μία κάμερα και ένα τρίποδο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κάπου στο εξωτερικό -κατά πάσα πιθανότητα από το Ντουμπάι- ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ μεταδίδει εδώ και μήνες ένα «τούρκικο σίριαλ» σε επεισόδια και έχει αποκτήσει εκατομμύρια πιστούς θεατές.

Πρωταγωνιστές του πρώην και νυν μέλη της κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του «αδερφού Ερντογάν» όπως αποκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο και άνθρωποι του κατεστημένου, υπεράνω πάσης υποψίας. Ανάμεσά τους ακόμη και ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος σύμφωνα με τον Πεκέρ τον είχε βοηθήσει να διαφύγει, ενημερώνοντάς του για το επικείμενο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο αρχιμαφιόζος της Τουρκίας εξαπολύει κατηγορίες για βιασμό, διακίνηση ναρκωτικών και δολοφονίες εναντίον αξιωματούχων κοντά στον Ερντογάν. Και όταν τελειώνει κάθε βίντεο, υπόσχεται ότι θα επανέλθει με νέες αποκαλύψεις.

Οι «νονοί της μαφίας» επιστρέφουν στο προσκήνιο

Στη ταραγμένη δεκαετία του 1990, ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του υποκόσμου- με την ονομασία «βαθύ κράτος» - έγινε συνώνυμο με το όνομα και την εικόνα της Τουρκίας παγκοσμίως Μετά την αλλαγή του αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την υπόσχεση ότι θα περιορίσει τη διαφθορά, ανέβηκε στην εξουσία πρώτα ως πρωθυπουργός, αργότερα ως πρόεδρος.

Τα τελευταία χρόνια, «νονοί της μαφίας» – πολλοί με υπερεθνικιστικό υπόβαθρο - επέστρεψαν σταδιακά στη δημόσια ζωή. Ο ένας είναι ο Aλατίν Τσακιτσί, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή πέρυσι στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Λίγο μετά την απελευθέρωσή του, ο Τσακίτσι εξέδωσε δημόσια επιστολή που απειλούσε τον κύριο ηγέτη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Και πλέον ήρθε η σειρά του Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος επανήλθε στο προσκήνιο το 2016 όταν απείλησε να «κολυμπήσει στο αίμα» των λεγόμενων ακαδημαϊκών της ειρήνης – των πανεστημιακών δηλαδή που είχαν υπογράψει την Πρωτοβουλία Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη - χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκράτες. Για την υπόθεση ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη, ωστόσο ο Πεκέρ απαλλάχθηκε.

Έλαβε ακόμη και επιχειρηματικά βραβεία από διάφορα ιδρύματα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τον τίτλο του «πιο φιλανθρωπικού επιχειρηματία» από την Milliyet Daily το 2017. Άγνωστο για ποιά επιχειρηματική δραστηριότητα, οπως σχολιάζει η Al Monitor. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πρωτοσέλιδο, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε τι πραγματικά κάνει, ποιες είναι οι επιχειρήσεις του ή πώς κερδίζει τα προς το ζην, σημειώνει η ιστοσελίδα.

Τα βίντεο που στοχοποιούν το καθεστώς

Από την 1η Μαΐου, η Τουρκία συγκλονίζεται από τα βίντεο που ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube το εξόριστο αφεντικό της μαφίας, στα οποία με γλαφυρότητα περιγράφει σειρά εγκλημάτων και υποθέσεις διαφθοράς και αποκαλύπτει σκοτεινά κρατικά μυστικά.

Ο Πεκέρ βρίσκεται «στο σταυροδρόμι» των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής και των ισλαμιστικών δικτύων εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η δημοτικότητά του είναι πλέον εντυπωσιακή. Τα σχόλια στις δημοσιεύσεις του αποκαλύπτουν ένα καλά ενημερωμένο και αφωσιωμένο κοινό που ρωτά λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με διάφορα θέματα.

Ο «σκηνοθέτης» τους εν τω μεταξύ, έχει καταδικαστεί δύο φορές για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και εγκατέλειψε την Τουρκία το 2019. Δεν το έσκασε όπως είχε πει τότε, προσπαθούσε απλά να ολοκληρώσει το πτυχίο του. Αφού ταξίδεψε σε αρκετές χώρες στα Βαλκάνια, σήμερα βρίσκεται όπως λέει ο ίδιος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ποιος είναι ο Σεντάτ Πεκέρ

Ο Σεντάτ Πεκέρ γεννήθηκε το 1971, στο Ανταπαζαρί, στην τουρκική επαρχία του Σαγγάριου. Πέρασε πολύ χρόνο στη Γερμανία. Στη δεκαετία του 1990 ανέβηκε στην κλίμακα του οργανωμένου εγκλήματος. Η δράση του περιελάμβανε δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών και επιθέσεις.

Είχε δικαστεί για τη δολοφονία του λαθρέμπορου ναρκωτικών Αμπντουλά Τοπτσού, αλλά αθωώθηκε. Οι δύο άλλοι συγκατηγορούμενοί του στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν σε ισόβια. Στη συνέχεια κατέφυγε στη Ρουμανία ενώ καταζητείται, μεταξύ άλλων, για εκβιασμό, “προστασία”, εξαναγκασμό και υποκίνηση σε δολοφονία.


Εκείνη την περίοδο, ο Πεκέρ είχε συμφωνήσει με έναν υπουργό και ένα βουλευτή από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (Γιλμάζ) να φυλακιστεί μονάχα έναν χρόνο με αντάλλαγμα κάποια άγνωστη χάρη. Πράγματι, επέστρεψε το 1998 στην Τουρκία και παραδόθηκε στις αρχές. Ομολόγησε την ενοχή του για τα εγκλήματα που κατηγορείτο και κρίθηκε ένοχος. Οι εισαγγελείς ζήτησαν φυλάκιση τουλάχιστον 7,5 ετών, αλλά ο Πεκέρ καταδικάστηκε σε μόλις οκτώ μήνες.

Το 2005 συνελήφθη κατά την “Επιχείρηση Πεταλούδα”. Δύο χρόνια αργότερα, κρίθηκε ένοχος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης για ληστεία, πλαστογραφία και ψευδορκία. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και πέντε μήνες. Το 2008 και ενώ ήταν φυλακισμένος, παντρεύτηκε την δικηγόρο του Οζγκέ Γιλμάζ.

Το όνομα του Πεκέρ ενεπλάκη στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας Κούρδων πολιτικών και του βραβευμένου με Νόμπελ Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Είχε εμπλακεί επίσης και στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στο ομώνυμο τρομοκρατικό δίκτυο, το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας.

Ο Πεκέρ εμφανίζεται να διοργανώνει πολιτικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις από το 2015. Ποζάρει σε φωτογραφίες και βίντεο με διασημότητες, καθώς και πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Ερντογάν, ενώ ήταν τακτικός θαμώνας στις δεξιώσεις της υψηλής κοινωνίας και στις εκδηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Οι φωτογραφίες του με τον Ερντογάν είχαν από την εποχή εκείνη προκαλέσει αντιδράσεις, εξαιτίας της φήμης του ως αρχιμαφιόζου. Εκείνος υπερασπιζόταν συχνά δημοσίως τον Ερντογάν, έχοντας, μάλιστα, βιντοσκοπημένες ομιλίες, στις οποίες απειλούσε οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν.

Η ρήξη με το καθεστώς Ερντογάν


Η ρήξη φαίνεται να σημειώθηκε όταν ήρθε σε σύγκρουση με τον γαμπρό του Ερντογάν, τον Αλμπαϊράκ. Η σύγκρουσή τους πήρε διαστάσεις σε βαθμό που ο Πεκέρ τον κατηγόρησε δημοσίως ότι ήθελε τον αφανισμό του.


Πηγές του στην αστυνομία τον ειδοποίησαν ότι επίκειται επιδρομή στην οικεία του και έτσι κατάφερε να διαφύγει εγκαίρως. Αρχικά, βρήκε καταφύγιο στα Βαλκάνια. Απελάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τη Βόρεια Μακεδονία στο Κοσσυφοπέδιο, όταν εντοπίστηκε στα Σκόπια.

Στη συνέχεια πέρασε ένα διάστημα στο Μαρόκο και κατέληξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από όπου άρχισε να «σκηνοθετεί» τα επίμαχα βίντεο.

Ο Πεκέρ «εξακολουθεί να υπηρετεί το κράτος»

Ενδιαφέρον σύμφωνα με την Al Monitor ειναι το γεγονός οτι το κανάλι του Πεκέρ στο YouTube δεν έχει απαγορευτεί στην Τουρκία και ότι κορυφαίες προσωπικότητες του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, έχουν αναγνωρίσει τα βίντεο, καταδικάζοντας για την κυκλοφορία τους την αντιπολίτευση.

Ορισμένοι αναλυτές δίνουν μία διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Ο Πεκέρ λένε ειναι «χρήσιμος» για το καθεστώς. Με τα βίντεό του προσφέρει στο κοινό θέαμα και μία βαλβίδα αποσυμπίεσης, σε μία κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία, κατά την οποία η πανδημία δοκιμάζει την χώρα και η οικονομία κλυδωνίζεται.

«Ο Πεκέρ δεν χρειάζεται να αποκαλύψει όλα όσα ξέρει, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να υπονοήσει αυτά που ξέρει. Όταν οι ηγέτες της μαφίας γίνονται ορατοί στο κοινό, είναι καιρός για κρίσιμο ανασχηματισμό μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Ο Ερντογάν θα κάνει αλλαγές προς όφελός του με αφορμή τα βίντεο. Ο Πεκέρ υπηρετεί ακόμα το κράτος» λέει στην Al Monitor στέλεχος του καθεστώτος που διατηρεί την ανωνυμία του.

Ορισμένοι στην Άγκυρα λένε οτι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να βρει αφορμή στις νέες αποκαλύψεις ακόμη και για να απομακρύνει τον ίδιο τον Σοϊλού και να προκύψει ο ίδιος για μία ακόμη φορά ως απόλυτος άρχοντας που κάνει εκκαθαρίσεις κατά της διαφθοράς.

«Στη χώρα όπου απαγορεύεται η ελεύθερη έκφραση, μόνο οι παράνομοι και οι καταδικασμένοι εγκληματίες μπορούν να μιλούν ελεύθερα. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα βίντεό του , αλλά κανένας δεν έχει τεθεί υπό κράτηση, επειδή αναφέρεται σε αυτά» γράφει η Αl Monitor.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο: «Στοίχημα» ο εμβολιασμός των παιδιών - Οι σκέψεις της Επιτροπής και οι προϋποθέσεις