ΚΟΣΜΟΣ

«Καταστρέψατε τους S-400»: Μεγάλη αμερικανική άσκηση με στόχο S-400 στην Αφρική

S-400
AP

Εικονικά πλήγματα εναντίον συστοιχιών ρωσικής προέλευσης συστημάτων αεράμυνας S-400 περιελάμβανε η άσκηση Africa Lion 2021 του αμερικανικού στρατού, που λαμβάνει χώρα σε χώρες της βόρειας και της δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Drive.

Όπως υπογραμμίζεται, η άσκηση λαμβάνει χώρα καθώς η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί ενεργά εκδόσεις των S-400 για πώληση σε άλλες χώρες και εν μέσω εντεινόμενων προβληματισμών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την εξάπλωση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας.

Επίσης, η ένταξη τέτοιων απειλών στα σενάρια της άσκησης λαμβάνεται υπόψιν και δεδομένων των αναφορών πέρυσι περί αποστολής συστημάτων S-400 και S-300 στη Λιβύη – αν και η US Africa Command είχε πει αργότερα πως δεν έλαβε χώρα τέτοια ανάπτυξη/ αποστολή.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το θέμα της αγοράς ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, που είχε ως αποτέλεσμα την «εκπαραθύρωσή» της από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, στο οποίο είχε στηρίξει το μέλλον της πολεμικής της αεροπορίας.

Όπως έγραψε το The Drive, μεταξύ των πρώτων που πρόσεξαν τις αναφορές σε εικονικά πλήγματα εναντίον S-400 σε υλικό που δημοσιοποιήθηκε ήταν ένας χρήστης του Twitter (@kmldial70). H άσκηση άρχισε στις 7 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα.

Όσον αφορά στο σε ποιους μπορεί να ανήκουν οι S-400- στόχοι: Έχουν υπάρξει φημολογίες πως οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προμηθευτεί πυραύλους S-400 (στο παρελθόν είχαν πάρει S-300 PMU-2) ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν αλγερινές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση.

Η African Lion είχε αρχίσει ως άσκηση μεταξύ αμερικανικών και μαροκινών δυνάμεων, μα έκτοτε έχει διευρυνθεί, και πλέον περιλαμβάνει δραστηριότητες σε Μαρόκο, Σενεγάλη και Τυνησία, ενώ υποστηρίζει και η Γκάνα, αλλά και άλλες χώρες της βόρειας και δυτικής Αφρικής.

Στο δημοσίευμά του The Drive αναφέρεται πως η Τυνησία συνορεύει με τη Λιβύη, και το 2020 είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που φέρονταν να δείχνουν πυραύλους S-300 ή S-400. Αν και η AFRICOM είπε εν τέλει ότι δεν θεωρείται πως απεστάλησαν όντως τέτοιοι πύραυλοι στη Λιβύη, εκτιμούσε ότι η Ρωσία ενδιαφερόταν να κάνει κάτι τέτοιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Ταλαιπωρία από την απεργία των ναυτεργατών που κρίθηκε παράνομη - «Δεν είχαμε ενημέρωση»