ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν: Σε εξέλιξη η σύνοδος στη Γενεύη-LIVE

Γενεύη
AP

Στη Γενεύη είναι στραμμένα τα βλέμματα του κόσμου, καθώς οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντιούνται για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε επίπεδο που παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. 

Χώρος συνάντησης των δύο ηγετών είναι η Villa La Grange, δίπλα στη Λίμνη της Γενεύης. Είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συναντά ως πρόεδρος τον Πούτιν.

Τα θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυρώσεις και τις αμερικανικές κατηγορίες προς τη Ρωσία για παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέφθασε στη Γενεύη με το προεδρικό αεροσκάφος Ilyushin Il-96, προερχόμενος από το Σότσι, και μετέβη ήδη στη Villa La Grange (στην ώρα του, κάτι που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ). Ακολούθησε ο Τζο Μπάιντεν.

Τους δύο ηγέτες υποδέχτηκε στην «πόλη της ειρήνης» ο Ελβετός πρόεδρος, Γκι Παρμελίν, ο οποίος τους ευχήθηκε έναν «καρποφόρο διάλογο» προς το συμφέρον των χωρών τους και του κόσμου. Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι εισήλθαν στη βίλα για να αρχίσουν τις συνομιλίες.

«Είναι πάντα καλύτερο να συναντιέσαι πρόσωπο με πρόσωπο» είπε ο Τζο Μπάιντεν. Από πλευράς του ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως ελπίζει «η συνάντηση να είναι παραγωγική».

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης, σημειώνοντας πως «οι αμερικανορωσικές σχέσεις έχουν πολλά ζητήματα...που προϋποθέτουν συνεργασία».

Αμερικανοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μπάιντεν εάν εμπιστεύεται τον Πούτιν, και, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ένευσε θετικά. Πάντως η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου σχολίασε σχετικά πως η κατάσταση με τους δημοσιογράφυς ήταν χαοτική, και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απαντούσε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μα έκανε γενικά νεύματα προς τον Τύπο. «Μόλις πριν δύο ημέρες είπε "επιβεβαιώνουμε και μετά εμπιστευόμαστε"».

Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς από άλλους αξιωματούχους. Ρωσικά ΜΜΕ, αναλύοντας τη σύνθεση της ομάδας του Ρώσου προέδρου, εκτιμούν πως δείχνει πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περί Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής.

Οι δύο πρόεδροι δεν αναμένεται να μείνουν μόνοι τους σε καμία φάση της συνόδου, αντίθετα με τη συνάντηση Πούτιν- Τραμπ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια, ενώ η πόλη έχει διακοσμηθεί- με αμερικανικές και ρωσικές σημαίες στη γέφυρα Pont du Mont-Blanc.

Και οι δύο πλευρές έχουν καλλιεργήσει χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο ελπίζεται πως θα βρεθούν μικροί τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Η σύνοδος αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα της πρώτης περιοδείας του Μπάιντεν στο εξωτερικό ως προέδρου, στο πλαίσιο της οποίας παρέστη σε συναντήσεις με τους ηγέτες της G7 και του ΝΑΤΟ. Πηγαίνοντας στη σύνοδο, ο Μπάιντεν έχει τονίσει πως έχει την υποστήριξη των δυτικών του εταίρων.

Η επιλογή της Γενεύης για τις συνομιλίες φέρνει κατά νου μνήμες Ψυχρού Πολέμου, παραπέμποντας στη συνάντηση Ρίγκαν- Γκορμπατσόφ το 1985.

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει 4 με 5 ώρες, με συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι επιθέσεις χάκερ και οι παρεμβάσεις σε εκλογές. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, σε ένδειξη των τεταμένων σχέσεων, δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτήν γεύματα, ενώ οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου αντί για μία κοινή.

Εν όψει της συνόδου, ο Μπάιντεν φάνηκε να κατεβάζει τους τόνους ως προς τον Ρώσο ομόλογό του: «Τον έχω συναντήσει. Είναι έξυπνος. Είναι σκληρός» είπε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. «Και έχω διαπιστώσει πως είναι, όπως λένε, ένας άξιος αντίπαλος».

Τα σχόλια αυτά είναι σε διαφορετικούς τόνους από προηγούμενες δηλώσεις του, όπου είχε πει ότι ο Πούτιν είναι «φονιάς» και «δεν έχει ψυχή».

Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν τον Ιούλιο του 2018, μεταξύ Τραμπ και Πούτιν- η οποία είχε χαρακτηριστεί ως κάπως «χαοτική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία