ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σκοτώνει ανθρώπους το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»

καρδιά
AP

Δύο μόρια τα οποία σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα στρες διαπιστώθηκε πως εμπλέκονται στην εμφάνιση του «συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς», το οποίο επηρεάζει κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και προκαλείται συνήθως από συνθήκες σοβαρού στρες, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Το σύνδρομο αυτό, που είναι επίσημα γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, χαρακτηρίζεται κυρίως από την αποδυνάμωση του κύριου θαλάμου της καρδιάς και είχε ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Μοιάζει με καρδιακή προσβολή και συχνά εκλαμβάνεται ως κάτι τέτοιο. Οι κίνδυνοι επιπλοκών που το συνοδεύουν συχνά είναι αντίστοιχοι αυτών μιας καρδιακής προσβολής.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, είναι άγνωστο τι προκαλεί το takotsubo, ωστόσο οι απότομες άνοδοι της αδρεναλίνης, μαζί με έντονο στρες (πχ από ατυχήματα, σεισμούς, πένθος λόγω κάποιας απώλειας, ακόμη και γεγονότα που προκαλούν χαρά, όπως γάμοι), προκαλούν απώλεια κίνησης σε μέρος του τοιχώματος της καρδιάς, οδηγώντας σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Δύο μόρια, τα microRNA-16 και microRNA-26a, συνδέονται με κατάθλιψη, άγχος και αυξημένα επίπεδα στρες, και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί στο αίμα ασθενών με takotsubo. Ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις σε κύτταρα από ανθρώπινες καρδιές (από όργανα που ήταν ακατάλληλα για μεταμοσχεύσεις) και καρδιές αρουραίων που εκτέθηκαν στα δύο μόρια. Όπως διαπιστώθηκε, τα καρδιακά κύτταρα ήταν πιο ευαίσθητα στην αδρεναλίνη, έγραψαν οι επιστήμονες στο Cardiovascular Research.

Σε ασθενείς με takotsubo, το κάτω μέρος της καρδιάς σταματά να χτυπά και το πάνω μέρος της καρδιάς χτυπά περισσότερο, είπε ο επικεφαλής ερευνητής, Λίαμ Κάουτς, του Imperial College London. «Βασικά βρήκαμε πως το ίδιο πράγμα ακριβώς συμβαίνει όταν αυξάνουμε την έκθεση στα μόρια. Αναπαρήχθη ακριβώς αυτό που συμβαίνει στο takotsubo, οπότε έγινε πιο πιθανό να σημειωθεί takotsubo».

Συνολικά τα ευρήματα φάνηκαν να συνδέουν το μακροχρόνιο στρες και την τραυματική αντίδραση takotsubo σε ένα ξαφνικό σοκ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως δεν είναι δυνατόν, προς το παρόν, να διαγνωστεί το takotsubo σε ασθενείς πριν εκδηλωθεί, καθιστώντας δύσκολο να δοκιμαστεί εάν αυτά τα μόρια είναι αυξημένα σε πραγματικές περιπτώσεις, εξήγησε ο Κάουτς.

«Μα αν γνωρίζουμε ότι κάποιος είχε takotsubo, θεωρητικά μπορούμε να μετρήσουμε αυτά τα μόρια και να προβλέψουμε εάν είναι πιθανό να το έχουν ξανά, επειδή υπάρχει πιθανότητα 1 στις 5 να το έχουν ξανά» είπε σχετικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πετράλωνα: Συγκλονίζει η 50χρονη που κατήγγειλε βιασμό - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης (vid)