ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέσω διασταυρούμενων «πυρών» ο Ερντογάν: Νέα επίθεση από Νταβούτογλου

Εν μέσω διασταυρούμενων «πυρών» ο Ερντογάν: Νέα επίθεση από Νταβούτογλου

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην κάνει πίσω και να ανακοινώνει «Φαραωνικά» σχέδια, όπως η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, την ίδια ώρα, όμως, στο εσωτερικό της Τουρκίας δέχεται καταιγισμό «πυρών» από τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι έχουν εντοπίσει την αδυναμία του.

Η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας έχει αναλυθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και είναι ευρέως γνωστή. Η λίρα κατακρημνίζεται καθημερινά, η κοινωνία «βράζει» καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, παρόλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει… πίσω πουθενά.

Ο Τούρκος πρόεδρος μόλις πριν από ένα 24ωρο προχώρησε στην ανακοίνωση του αμφιλεγόμενου έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Ένα πλάνο που είχε εδώ και καιρό εξαγγείλει και σκοπεύει να υλοποιήσει, παρά το γεγονός ότι ήδη πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και αναλυτές το χαρακτηρίζουν ως «εφιάλτη» για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις, τόσο για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται ομάδες πολιτών στην Τουρκία, όσο και για δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο Ερντογάν αναφορικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «ότι προσλάβαμε, προσλάβαμε», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι επί των ημερών του έχουν προσληφθεί οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί από ποτέ στην Τουρκία. Οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις καθώς ήδη γινόταν μεγάλη συζήτηση για την υποβάθμιση της παιδείας στη γειτονική χώρα.

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί η πολύ κακή δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το AKP, το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να καταλάβει κανείς τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος.

Το «αίμα» έχουν ήδη μυριστεί οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, είτε φανεροί είτε όσοι κινούνται στο παρασκήνιο και τον επιχειρηματικό κόσμο, που δεν σκοπεύουν να του… χαριστούν. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φημολογείται ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια εκλογική συνεργασία με έναν εκ των αντιπάλων του Τούρκου προέδρου, τον Αλί Μπαμπατζάν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπό την προεδρία μάλιστα του Ερντογάν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τον αρχηγό του AKP για τον τρόπο διακυβέρνησής του πριν από μια πενταετία. «Δεν φέρνουν αυτό το σύστημα διακυβέρνησης για να σε ευνοήσουν. Θα το κάνουν για ένα διάστημα, αλλά θα φέρουν σύντομα μια αύρα 28ης Φεβρουαρίου (σ.σ. αναφορά στο πραξικόπημα του 1997), θα χρησιμοποιήσουν όσοι δύναμη έχουν. Μην κυβερνήσεις έτσι», ήταν τα λόγια που ο Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι είχε πει στον Ερντογάν πριν από πέντε χρόνια.

«Σήμερα, οι επίτροποι τοποθετούνται δίπλα στους υπουργούς. Ο πρόεδρος δεν δίνει πολλά καθήκοντα στους υπουργούς που διαλέγει, και οι επίτροποι ενεργούν σαν όργανα του προέδρου εναντίον των υπουργούν, με την ελπίδα να πάρουν τη θέση τους», σχολίασε ο Νταβούτογλου ο οποίος προχώρησε σε αποκαλύψεις αναφορικά με σκάνδαλα που αφορούν τους υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και στο ποιοι ήταν αυτοί που επέβαλαν στον αδύναμο, πλέον, Τούρκο πρόεδρο να διατηρήσει στη θέση του τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρά τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν από τον αρχιμαφιόζο, Σεντάτ Πεκέρ.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, ο Ντογού Πέριντσεκ και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν αυτοί που υποχρέωσαν τον Ερντογάν να κρατήσει στη θέση του τον Ερντογάν. Ο Πέριντσεκ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997, ενώ ο Μπαχτσελί είναι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος που συγκυβερνά με τον Ερντογάν.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει έρθει σε μια πολύ δύσκολη θέση, ειδικότερα αν επαληθευτούν όλα όσα ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Μεγαλύτερο, ωστόσο, θα είναι το πρόβλημα αν ευδοκιμήσει η συνεργασία Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου, διότι τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει να αντιμετωπίσει δυο ανθρώπους που έχουν ζήσει «από μέσα» την πολιτική του και τη διακυβέρνησή του κι αναμφίβολα γνωρίζουν καλά κρυμμένα μυστικά που αν αποκαλυφθούν, θα προξενήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στον Τούρκο πρόεδρο…