ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19- Παναγιωτόπουλος: Πρόωρη η γνωμοδότηση για εμβολιασμένους χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους

Covid
INTIME

Πρόωρη χαρακτήρισε την όποια γνωμοδότηση για κυκλοφορία πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους ο Π. Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αλλαγή των ισορροπιών με την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα και τόνισε τη σημασία που αποκτά πλέον η ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Είναι πρόωρη η γνωμοδότηση της Επιτροπής για κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις μιλούν για διατήρηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. Δίνεται λανθασμένο μήνυμα ότι επίκειται το τέλος της πανδημίας» είπε σημειώνοντας πως η κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα και το τοπίο.

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι κατανοητή η ανάγκη να δούμε ένα φως στον ορίζοντα, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε» τόνισε, επισημαίνοντας πως όσο ο ιός ζει υπάρχει ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και πρόσθεσε πως έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία του εμβολιασμού, τον οποίο θα συνοδεύουν κάποια μέτρα προσαρμογής ως φυσική συνέπεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. «Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα είναι μεγαλύτερη. Κάπως αλλάζει η ισορροπία με την κυριαρχία του. Ξέραμε ότι από τα εμβόλια υπάρχει προστασία από την πρώτη δόση. Σε αυτήν την περίπτωση η προστασία της μίας δόσης είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα εναντίον άλλων στελεχών. Επείγει η συμπλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις» τόνισε.

«Υπάρχουν αρχικά δεδομένα από την διασπορά σε κάποιες χώρες που δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όταν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός προσφέρουν προστασία άνω του 90% για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία» είπε προσθέτοντας πως γίνεται ένας αγώνας δρόμου έναντι των μεταλλάξεων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 19χρονης: Πώς ένα ραντεβού μετατράπηκε σε εφιάλτη τριών ημερών