ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν είπε πως εμβολιάστηκε με Sputnik V και το θεωρεί ασφαλέστερο από των AstraZeneca και Pfizer

Πούτιν
AP

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς τον εμβολιασμό του με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον κορονοϊό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι εμβολιάστηκε με τον ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 νωρίτερα μέσα στο έτος, αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί να αποκαλύψει ποιο ήταν το εμβόλιο που είχε κάνει.

Ο 68χρονος Ρώσος πρόεδρος έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είπε το Κρεμλίνο. Όπως σημειώνει το Reuters, οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τον Πούτιν να εμβολιάζεται.

O Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στην ετήσια τηλεοπτική «απευθείας τηλεφωνική γραμμή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν» είπε ότι πιστεύει πως το ρωσικό εμβόλιο είναι ασφαλέστερο από αυτά των AstraZeneca και Pfizer. Όπως σημείωσε, «μου ζητήθηκε όντως να μην πω ποιο εμβόλιο έκανα για να μη δημιουργήσω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν ερωτήματα».

«Αποφάσισα ο ίδιος να εμβολιαστώ με το Sputnik V» εξήγησε, «ειδικά εφόσον οι ένοπλες δυνάμεις μας εμβολιάζονται με Sputnik V, και εγώ είμαι ο αρχηγός τους».

«Μετά την πρώτη ένεση δεν ένιωσα τίποτα…μετά από τέσσερις ώρες εμφανίστηκε μια ελαφρά ευαισθησία στο σημείο της ένεσης» είπε, προσθέτοντας πως το βράδυ είχε ελαφρά ανεβασμένη θερμοκρασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως και τα άλλα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως και καθίστανται διαθέσιμα στους Ρώσους είναι επίσης ασφαλή και λειτουργούν καλά. Πάντως, είπε, το Sputnik V φαίνεται να προστατεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο ίδιος εκτιμά πως έχει λιγότερες παρενέργειες από κάποιες ξένες εναλλακτικές. «Τώρα περισσότεροι από 20 εκατομμύρια – 23 εκατομμύρια- άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στη Ρωσία…όπως μπορείτε να δείτε, όλα είναι καλά. Δόξα τω Θεώ, δεν είχαμε τραγικές καταστάσεις μετά τον εμβολιασμό, όπως έχουν περιστασιακά σημειωθεί μετά τη χρήση αυτών της AstraZeneca ή της Pfizer αλλού».

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε ελπίδες πως η χώρα του θα αποφύγει ένα νέο πανεθνικό lockdown εν μέσω έξαρσης νέων κρουσμάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κάποια «διεθνής συνωμοσία» γύρω από την Covid-19, συστήνοντας στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και όχι τις φήμες. Πάντως, τάχθηκε κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Με πληροφορίες από Reuters, RT, Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του «artfreak» ελαιοχρωματιστή και ο πληροφοριοδότης που τον «έκαψε»