ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Γιατί μας δείχνετε την Τερέζα Μέι;» - Οι πρώτες αντιδράσεις για το άγαλμα της Νταϊάνα

Άγαλμα Νταϊάνα
AP

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι ένα μνημείο για τη ζωή και την κληρονομιά της.

Οι δύο αδελφοί, η διένεξη των οποίων βρέθηκε στο στόχαστρο των βρετανικών ταμπλόιντ, εμφανίστηκαν χαλαροί στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος προς τιμή της Νταϊάνα, στον κήπο του παλατιού Κένσινγκτον όπου διέμενε η πριγκίπισσα, στο κεντρικό Λονδίνο.

Το μπρούτζινο άγαλμα εικονίζει την Νταϊάνα περιστοιχισμένη από τρία παιδιά και συμβολίζει «την οικουμενικότητα και την επίπτωση του έργου της στις γενιές». Η πριγκίπισσα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

«Αυτή είναι η Τερέζα Μέι», έγραψε ένας χρήστης του Twitter δίπλα σε μία φωτογραφία του αγάλματος, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω, αυτή είναι η Τερέζα Μέι εκεί».

Ωστόσο, υπήρξαν και θετικά σχόλια για το άγαλμα: «Θαυμάσιο, ήξερα ότι θα ήταν η Νταϊάνα με τα παιδιά» έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Νομίζω ότι φαίνεται εκπληκτικό. Και μου αρέσει το γεγονός ότι έχει τρία παιδιά μαζί της. Μοιάζει με ένα υπέροχο έργο τέχνης», σχολίασε στην Daily Mail η βασιλική βιογράφος Penny Junor.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Ωστόσο, άλλοι χαρακτήρισαν το άγαλμα μη ρεαλιστικό, με έναν σχολιαστή να γράφει: «Εντάξει, θα είμαι ο πρώτος που θα το πω, είμαι συγκλονισμένος από το άγαλμα. Δεν είναι καλή ομοιότητα της Νταϊάνα και τι φοράει;».

Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι συνοδεύονταν από τους θείους τους, τον αδελφό της μητέρας τους, τον Τσαρλς Σπένσερ και τις αδελφές της, Σάρα Μακόρκουντεϊλ και Τζέιν Φέλοους σε αυτή τη μικρή, ιδιωτική εκδήλωση στον Κήπο Σάνκεν, ένα από τα αγαπημένα μέρη της Νταϊάνα.

Οι δύο πρίγκιπες είχαν παραγγείλει το άγαλμα στον γλύπτη Ίαν Ρανκ-Μπρόουντλι το 2017 ως φόρο τιμή στη μητέρα τους. Το γραφείο του Ουίλιαμ ανέφερε ότι ήθελαν να συμβολίζει τη θετική επίπτωση που είχε στη Βρετανία και διεθνώς η πριγκίπισσα και να βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν «τη σημασία της θέσης της στην ιστορία».

Κάτω από το άγαλμα αναγράφεται το όνομα της Νταϊάνα και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων ενώ μπροστά μια πλάκα φέρει μια επιγραφή με ένα απόσπασμα εμπνευσμένο από το ποίημα "The Measure of A Man".

Σε πλάνα από την τελετή διακρίνονται ο Ουίλιαμ και ο Χάρι να συζητούν, χωρίς κάποια ένδειξη διαμάχης μεταξύ τους, από αυτές που επηρέασαν τόσο τη σχέση τους τα τελευταία χρόνια που έφτασαν σε σημείο σχεδόν να μην μιλούν μεταξύ τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Αντιτρομοκρατική έπιασε τον Παππά την ώρα που έτρωγε ατάραχος