ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε «χαρέμι» με σκλάβες -Πείνα και κακουχίες στην «Πόλη του Φωτός»

Γαλλία: Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε «χαρέμι» με σκλάβες -Πείνα και κακουχίες στην «Πόλη του Φωτός»

Μία πραγματική οδύσσεια καταγγέλλουν οτι έζησαν επτά γυναίκες που εργάζονταν για λογαριασμό ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα στο πολυτελές του διαμέρισμα στα προάστια του Παρισιού.

Οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για εμπορία ανθρώπων μετά την καταγγελία των γυναικών ότι έπεσαν θύματα «σύγχρονη δουλείας» τον Οκτώβριο του 2019, δήλωσε η εισαγγελία στα προάστια της πόλης Ναντέρ.

Οι «σκλάβες» του πρίγκιπα ηλικίας 38-51 ετών, είχαν καταγωγή κατά κύριο λόγο από τις Φιλιππίνες, «στρατολογήθηκαν» στη Σαουδική αραβία και εργάζονταν χρόνια για την οικογένεια του πρίγκιπα. Κατάφεραν να διαφύγουν για να καταγγείλουν το μαρτύριό τους, σε ένα πρόσφατο ταξίδι τους στη Γαλλία, όπως αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα.

Ο πρίγκιπας και η οικογένειά του φέρεται να κάνουν τακτικά διακοπές στη Γαλλία τα καλοκαίρια και είναι γνωστό ότι φέρνουν μαζί τους στα ταξίδια τους, υπαλλήλους.

Όπως δήλωσαν στις Αρχές οι 7 γυναίκες το «αφεντικό» της ανάγκαζε να εργάζονται ασταμάτητα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για 300 ευρώ το μήνα. Τις υπέβαλλε μάλιστα σε διάφορους εξευτελισμούς, ενώ τις άφηνε νηστικές, μετά από εξαντλητικές ώρες δουλειάς.

Τα περιστατικάς κακοποίησης σημειώθηκαν το 2008, το 2013 και το 2015 στο διαμέρισμα σε προάστιο της «Πόλης του Φωτός».

Κάποιες από τις εργαζόμενες υποχρώνονταν να κοιμούνται στο πάτωμα και δεν είχαν σχεδόν καθόλου χρόνο να φάνε, ενώ υπηρετούσαν διαρκώς τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien.

Οι γυναίκες ισχυρίζονται ότι υπέστησαν διάφορες μορφές ταπείνωσης και κακομεταχείρισης με την πάροδο των ετών, ενώ έπρεπε να υπακούνε σε «εντολές για την κάλυψη των αναγκών του εργοδότη όλη μέρα και νύχτα όλη την εβδομάδα, χωρίς διαλείμματα».

«Λιμοκτονούσαν, αναγκάζονταν να τρώνε υπολείμματα και έπρεπε να κινητοποιηθούν αμέσως μόλις τους το ζητούσαν οι εργοδότες τους».

«Την πρώτη φορά που τις συναντήσαμε, αυτό που μας σόκαρε περισσότερο από όλα είναι ότι πεινούσαν. Φώναζαν: πεινάμε!», δήλωσε στην εφημερίδα ο Anick Fougeroux, πρόεδρος της ομάδας βοήθειας «SOS Esclaves» που ερευνά ανάλογα περιστατικά.

Οι εισαγγελείς άκουσαν τις μαρτυρίες των γυναικών πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρίγκιπας ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακριθεί, δεδομένου ότι δεν βρίσκεται επί του παρόντος στη Γαλλία. Το όνομα του πρίγκιπα δεν έχει δημοσιοποιηθεί ενώ δεν είναι γνωστό αν υπόκειται σε διπλωματική ασυλία.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν στο τέλος του περασμένου έτους ότι θα εισαγάγουν μεταρρυθμίσεις στην εργατική πολιτική τους, που έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει επανειλημμένα το πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο να καταργήσει το σύστημα χορηγιών (kafala), το οποίο περιγράφεται ως μια «σύγχρονη μορφή δουλείας» που συνδέει τους εργαζόμενους με τους Σαουδάραβους εργοδότες τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα