ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας: Ο θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία- Καμπανάκι από τους επιστήμονες

Καύσωνας: Ο θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία- Καμπανάκι από τους επιστήμονες

Η Βόρεια Αμερική βίωσε τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία της, σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωσκόπησης και παρακολούθησης της Γης Copernicus της ΕΕ.

O πρώτος καλοκαιρινός μήνας στο βόρειο ημισφαίριο συνοδεύθηκε από ένα φονικό καύσωνα που έπληξε τον Καναδά, τμήματα των ΗΠΑ αλλά και τον Αρκτικό Κύκλο.

Το Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης, παράγει στοιχεία για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες από αναλύσεις που παράγονται από υπολογιστή χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί του κλίματος λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν μια τρομακτική αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών. «Έχουμε συνηθίσει να καταγράφουμε υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο τώρα», λέει ο καθηγητής Peter Stott της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office)

Αυτό που συγκλονίζει όπως λέει τους μετεωρολόγους δεν είναι ότι ο κόσμος βιώνει περισσότερα κύματα ζέστης, αλλά ότι τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται ολοένα και περισσότερο σε τόσο μεγάλα ποσοστά.

Στον Καναδά και στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, αρκετές πόλεις κατέγραψαν θερμοκρασίες 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προηγούμενες. Στο περυσινό κύμα καύσωνα στη Σιβηρία οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου, από το προηγούμενο ρεκόρ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου.

Μια μελέτη του Met Office σχετικά με την ακραία ζέστη στην περιοχή της Ρωσίας διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες αυτές είναι σχεδόν αδύνατον να καταγραφούν χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Κάθε δεκαετία, ο πλανήτης αυξάνει το ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει και αυτό έχει αυξήσει το ρυθμό θέρμανσης. Είναι φυσικό λοιπόν τα ρεκόρ θερμοκρασίας να καταρρίπτονται πιο συχνά» λέει στο BBC ο καθηγητής Friederike Otto από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες προσφέρουν δραματικές εικόνες πριν και μετά και προκαλούν εκτεταμένες ζημιές. Αντίθετα, τα κύματα ζέστης δεν αφήνουν ίχνη καταστροφής μετά το πέρασμα τους. Ο καθηγητής Otto τους περιγράφει ως «σιωπηλούς δολοφόνους».

«Οι άνθρωποι σπάνια πεθαίνουν στο δρόμο, αλλά πεθαίνουν ήσυχα στα κακώς μονωμένα και χωρίς κλιματισμό σπίτια τους» προσθέτει.

Ακόμα κι αν καταφέρουμε να πετύχουμε τις δραματικές μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, για τις οποίες έχουν δεσμευτεί πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα έντονα κύματα θερμότητας θα συνεχιστούν, λένε πολλοί επιστήμονες προειδοποιώντως πως είναι ίσως ήδη αργά για να αλλάξει η κατάσταση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού