ΚΟΣΜΟΣ

Mπάιντεν: Η παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό στο ίντερνετ σκοτώνει κόσμο

Mπάιντεν: Η παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό στο ίντερνετ σκοτώνει κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της παραπληροφόρησης για την Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "σκοτώνει ανθρώπους".

Ο Μπάιντεν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο που έχουν «πλατφόρμες όπως το Facebook» στη διάδοση ψευδών στοιχείων σχετικά με τα εμβόλια και την πανδημία.

Ο Λευκός Οίκος αυξάνει την πίεση στις εταιρείες κοινωνικών μέσων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Το Facebook τονίζει ότι λαμβάνει «επιθετική δράση» για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Σκοτώνουν ανθρώπους», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή. «Η μόνη πανδημία που έχουμε είναι μεταξύ των μη εμβολιασμένων.»

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι η τρέχουσα αύξηση στους θανάτους και τις λοιμώξεις της Covid-19 πλήττει αποκλειστικά μη εμβολιασμένες κοινότητες.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε επιρρίψει ευθύνες στο Facebook και σε άλλες πλατφόρμες που δεν έκαναν όπως είπε αρκετά για να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.

«Προφανώς, υπάρχουν βήματα που έχουν κάνει», είπε. «Είναι σαφές όμως ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν».Ο εκπρόσωπος του Facebook, Kevin McAlister, είπε ότι η εταιρεία «δεν αποσπάται από καταγγελίες που δεν υποστηρίζονται από γεγονότα».

«Καταργήσαμε περισσότερα από 18 εκατομμύρια κομμάτια παραπληροφόρησης για την Covid-19 [και] καταργήσαμε λογαριασμούς που παραβιάζουν επανειλημμένα αυτούς τους κανόνες» ανέφερε η εταιρεία σε ξεχωριστή δήλωση.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του θεωρούν οτι το Facebook δεν κάνει αρκετά για να καταρρίψει τις συνωμοσίες - όπως το περιεχόμενο κατά των εμβολιασμών. Ο εν λόγω κολοσσός δεν είναι ο μόνος που κατηγορείται ότι δεν αναλαμβάνει δράση για να ελέγξει τις θεωρίες συνωμοσίας.

Το YouTube, για παράδειγμα, έχει κατηγορηθεί για τις πρακτικές ρύθμισης. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν διαλέγει το Facebook είναι ενδεικτικό μίας προσωπικής μνησικακίας με την εταιρεία, γράφουν αναλυτές στο BBC.

Τον Ιανουάριο του 2020 είχε πει στους New York Times: «Δεν ήμουν ποτέ μεγάλος θαυμαστής του Zάκερμπεργκ. Νομίζω ότι είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».

Μία έκθεση τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε ότι οι ακτιβιστές κατά των εμβολίων στο Facebook, το YouTube, το Instagram και το Twitter είχαν ξεπεράσει τα «59 εκατομμύρια» , καθιστώντας την ομάδα αυτή μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για τους αντιεμβολιαστές.

Τον ίδιο μήνα, οι Mark Zuckerberg, Sundar Pichai και Jack Dorsey - οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Facebook, Google και Twitter αντίστοιχα – κατέθεσα στο Κογκρέσο για την παραπληροφόρηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ζέστη τέλος, έρχονται καταιγίδες - Προειδοποίηση για Ωμέγα Εμποδιστή και «Ψυχρή Λίμνη»