ΚΟΣΜΟΣ

«Πλήγματα» ΗΠΑ κατά Τουρκίας: Απαράδεκτες οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια,όχι στη λύση των δύο κρατών

Μπλίνκεν
AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε εκ νέου πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις τουρκοκυπριακές ανακοινώσεις, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για τα Βαρώσια.

«Διαβεβαίωσα εκ νέου τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδη, πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τουρκοκυπριακή ανακοίνωση, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για τα Βαρώσια» δήλωσε μέσω Twitter o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πιέζουμε για μια ισχυρή αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας» συμπλήρωσε.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη- Μπλίνκεν.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για την σαφή και ξεκάθαρη δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το κυπριακό ΥΠΕΞ στο Twitter.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Τη δημιουργία κοινού μετώπου από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, ΕΕ και Αγγλία κατά της Τουρκίας προκάλεσε η προκλητική ανακοίνωση Ερντογάν για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων.

«Οι πόρτες θα ανοίξουν για μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα είναι προς το συμφέρον όλων. To ότι αυτό το άνοιγμα θα ξεκινήσει από το 3,5 % της πιλοτικής περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση τόσο με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών όσο και με το ταξίδι του Νίκου Δένδια σε Ισραήλ και Κύπρο για επαφές με τους εκεί ομολόγους του ενώ μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει «τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου» γιατί «δεν θα γίνουν ανεκτές» έστειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Δεν θα νομιμοποιήσετε τα παράνομα πεπραγμένα σας στην Κύπρο